Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IMF Arjantin’e 50 milyar dolarlık pakete ek olarak 7 milyar dolar daha vermeyi kabul etti

Uluslararası Para Fonu (IMF), pesonun düşüşünü bir türlü durduramayan ve enflasyonun yüzde 60 olduğu Arjantin’e 50 milyar dolarlık pakete ek olarak 7 milyar dolar daha verecek. 

El Pais’in haberine göre IMF Başkanı Christine Lagarde ve Arjantin Ekonomi Bakanı Nicolas Dujovne, New York’ta anlaşmanın detaylarını açıkladı. Dujovne şöyle konuştu: “Bu kez alınan para, finansal önlemler için değil, bütçeye destek amacıyla kullanılacak.”

IMF paranın nasıl kullanılacağı konusunda Mauricio Macri hükümetini serbest bırakmış durumda; para böylece zor zamanlarda sosyal harcamalar için harcanabilecek. IMF’nin bu tavrı, Arjantin hükümetine bir güven gösterisi olarak algılandı.

Geçen salı Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu’ndaki oturumlara katılan Arjantin lideri Macri, pek çok yatırımcı ve bankacıyla görüşmeler gerçekleştirerek güven vermeye çalışmıştı. Macri neredeyse herkes tarafından ekonomik anlamda ortodoks bir başkan olarak görülüyor. Fakat pek çok insan ülkedeki siyasi durumun Washington’ın talep ettiği yönde ayarlanmasına izin vermeyeceğini düşünüyor. Ülkede IMF reformlarına farklı aktörlerden tepkiler var. Salı günü Genel İş Sendikası ülke genelinde greve gitti. Planın yerel yönetimlere getireceği kesintilerden ötürü Macri’nin eyaletlerdeki politikacıları ikna etmesinin zor olacağı düşünülüyor.

Arjantin, bu yıl pesonun düşüşünü engellemek için çoğu IMF tarafından sağlanan 16 milyar dolar harcadı. Fakat pesonun düşüşü durdurulamıyor. Reuters’in haberine göre Lagarde, “ancak çok aşırı durumlarda serbest piyasa kurallarına aykırı müdahalelere izin verileceğini” açıkladı.

Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 40

Peso-dolar kurunun kuvvetli bir salınım göstermesinden sonra kurun 34-44 arasında gidip geleceği düşünülüyor. Şu an yüzde 60 olan faiz oranının yıl sonunda yüzde 40’a demirlenmesi hedefleniyor.

Arjantin’in IMF ile uzun bir tarihi var. Fondan aldığı borç her seferinde daha da artan Arjantin, geçen temmuz ayında 50 milyar dolarlık anlaşma ile IMF tarihindeki en büyük borcu alan ülke oldu. Arjantin’den önce tek seferde en büyük borcu alan ülke ise, 1999’daki 15 milyar dolarlık anlaşma ile Türkiye’ydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.