Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın basın toplantısına Kürt gazeteci ile diyaloğu damga vurdu: “Kürtler mükemmel insanlar, mükemmel savaşçılar”

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu ABD’nin New York şehrinde devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump New York’ta gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında geçen çarşamba akşamı yaklaşık bir buçuk saatlik bir basın toplantısı düzenledi.

Başkanlığı boyunca yazılı bir metin olmadan, tek başına gerçekleştirdiği beşinci basın toplantısında Trump’a, BM Genel Kurulu’nda yaptığı açılış konuşmasında başkanlığı dönemindeki başarılardan bahsederken salondan yükselen “gülüşmeler” soruldu. Trump konunun basına yanlış yansıtıldığını, insanların o konuşurken onunla birlikte güldüklerini ifade ederken kendisinin de ABD’nin de saygı gördüğünü belirtti.

Trump BM Güvenlik Konseyi’nde başkanlık ettiği oturumda yaptığı konuşmasının bir kısmında Suriye’deki tavırları sebebiyle Rusya ve İran’ı suçlamıştı. Yanı sıra Trump, Tahran Zirvesi katılımcıları Rusya, İran ve Türkiye’ye yönelik İdlib’e operasyon sürecinin yavaşlatılması noktasında memnuniyetini iletmişti.

Basın toplantısında Kuzey Kore politikası ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirileri de cevaplayan Trump ayrıca İsrail-Filistin sorunu hakkında da konuştu ve iki devletli çözümü desteklediğini ifade etti.

Trump basın toplantısında Suriye, İdlib, Suriye’de İran ve Rusya’nın rolü konularına değindi ve İdlib’deki rolü üzerinden Türkiye’ye teşekkür etti.

Trump, Çin hakkında ise, olumlu ifadeler kullanmadı. The Washington Post’ta yer alan habere göre, Trump ABD’nin şirketlerini, endüstrisini ve tarımsal alanını Çin’e açmak istediklerini, fakat Çin’in bu ilişkiye açık olmadığını ifade etti. Trump ayrıca, Çin’in ABD ürünlerinin gümrük vergilerini çeşitli oranlarda artırdığı şikayetinde de bulundu.

Basın açıklamasına damgasını vuran ise Trump ile gazeteciler arasındaki konuşmalar oldu.

“Kürtlerle arkadaşça bir ilişkimiz var”

IŞİD sonrası dönemde ABD’nin bölgedeki Kürtlerle ilişkilerinin de gündeme geldiği basın toplantısında Trump ile bir Kürt gazeteci arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Trump gazeteciye nereden olduğunu sorduğunda gazeteci “Kürdistan bölgesinden, Kuzey Irak, ben Kürt’üm” diye cevap verdi. Bunun karşılığında Trump, “Siz Kürt müsünüz? İyi, iyi, Kürtler mükemmel insanlar ve mükemmel savaşçılar. Ben onları çok severim” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi merkezli Rudaw’ın muhabiri olan Kürt gazeteci, Trump’a kendisinin sürekli müttefiklerini desteklediğini söylediğini hatırlatarak, IŞİD’in mağlup edilmesinden sonra Suriye ve Irak’ta Kürtlerin çok büyük baskı altında olduğunu ifade etti.

Gazeteci Trump’a “Kürtler IŞİD’in mağlup edilmesinde ABD’ye yardım ettikten sonra Kürtlerin durumlarını iyileştirmek için, onlara destek olmak adına ne yapacaksınız?” diye sordu.

Kürtlere çok yardım ettiklerini ve onlarla arkadaşça bir ilişkileri olduğunu belirten Trump, bölge bölge savaşarak IŞİD’i yenilgiye uğrattıklarını ve bunu da Kürtlerden gelen büyük yardımla başardıklarını sözlerine ekledi. “Bazı insanlar mükemmel savaşçıdır, bazıları değil” diyen Trump Kürtlerin “mükemmel insanlar ve mükemmel savaşçılar” olduğunu belirterek “Biz bu durumu tam olarak, şimdi tartışıyoruz” diye konuştu.

“Kürtler bizim için öldü”

Trump’ın “Evet, Bay Kürt, buyurun” diye hitap ettiği Kürdistan TV çalışanı Kürt gazeteci Rahim Raşidi ise, ABD’nin Kürtlerle ilişkilerinin bundan sonra nasıl olacağını sordu. Trump bu soruyu cevaplandırdığını belirttikten sonra, Raşidi  sorusuna “IŞİD sonrası dönem için” eklemesini yaptı.

Trump bu soruya cevaben Kürtlerle birlikte ilerlemeye çabaladıklarını ve Kürtlere yardım etmeye çalıştıklarını belirtti ve devam etti: “Ama bahsedilen coğrafya Kürtlerin bölgesi. Onlar bizimle beraber savaştı. IŞİD’le savaşta on binlerce Kürdü kaybettik. Onlar bizim için, bizimle birlikte ve de kendileri için öldüler, fakat onlar mükemmel insanlar, biz unutmayacağız, ben unutmayacağım.”

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.