Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte: “Tek günahım yargısız infazlar”

Guardian’ın haberine göre Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte yaptığı bir konuşmada “tek günahının yargısız infazlar olduğunu” söyledi. 

Duterte bu açıklamayla ilk defa yargısız infazlara izin verdiğini kabul etmiş oldu. Perşembe günü Başkanlık Sarayı’ndaki konuşmasında Duterte, “Askerlere sordum, yanlışım nedir? Tek bir peso bile çaldım mı? Benim tek günahım yargısız infazlar” diye konuştu. Şimdiye kadar bu tür iddiaları sürekli reddeden Duterte hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) bir soruşturma yürütüyor. Başkan’ın doğrudan sorumluluk kabul ettiği bu açıklama dosyada kanıt olarak kullanılabilir.
Geçen mart ayında UCM, Duterte’nin hem Davao valisi hem de devlet başkanıyken uyuşturucuya karşı açtığı savaşta insanlığa karşı pek çok suç işlediği iddialarının araştırıldığını açıklamıştı. Duterte ise misilleme olarak Roma Statüsü’nden çekilerek UCM’nin ülkedeki soruşturma yetkisini kaldırmıştı.
Devlet eliyle binlerce cinayet iddiası
Resmi istatistiklere göre, Duterte iktidara geldiğinden beri çoğu küçük uyuşturucu satıcısı ya da kullanıcısı 4 bin 500 kişi, “meşru” olduğu iddia edilen uyuşturucu operasyonlarında polis tarafından öldürüldü. Filipinli avukat Jude Sabio’nun UCM’ye sunduğu 77 sayfalık rapora göre bu sayı 8 bin. Bazı insan hakları gruplar ise 12 bin rakamını telaffuz ediyor.
Duterte’nin sözcüsü Harry Roque, Başkanın “şakacı” olduğunu ve “sözlerinin ciddi anlaşılmaması gerektiğini” söyledi.
Filipinler lideri, uyuşturucuya karşı savaşı bitirmek gibi bir niyeti olmadığını söylemişti: “Bitmeyecek. Dediğim gibi, hayatımı ve başkanlığımı masaya koyacağım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.