Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bosnalılar umutsuz: İşsizlik ve yolsuzluk Bosnalıları göç etmeye zorluyor

El Pais’te Antonio Pita’nın haberinden alıntıdır.

3,5 milyonluk Bosna Hersek’te insanlar, işsizlik ve yolsuzluktan ötürü başka ülkelere göç ediyor. IMF verilerine göre, 2006-2016 yılları arasında ülke nüfusu yaklaşık yüzde 7 azaldı.

Geçen pazar günü yapılan seçimlerin ülkede bir şeyleri değiştireceğine neredeyse kimse inanmıyor. Slovenya Elçiliği önünde sıra bekleyen otuz kişiden biri olan kamyon şoförü Sisiç Mensur, Bosna’da şoförlükten ayda 300 avro kazandığını, fakat 2004’te Avrupa Birliği üyesi olan Slovenya’da aynı işi yaparak ayda 2000 avro kazanmanın mümkün olduğunu söylüyor: “Burada pek çok şirkette iş aradım, fakat maaşlar hep aynıydı. Yıllarca Bosna’da durumun değişeceğine inandım, ama artık 37 yaşındayım ve beklemekten yoruldum.”

Bosna Hersek 3,5 milyonluk bir nüfusa sahip. IMF verileri, son on yıllık dilimde ülke nüfusunun yüzde 7 kadar azaldığını iddia etse de göçe dair resmi veriler bulunmuyor. Hesaplamalara göre, her yıl 20 ile 40 bin arasında Bosnalı ülkeyi terk ediyor. Göçmek isteyenlerin çoğu, ekonomik imkanlardan ve aile bağlarından ötürü Almanya’yı tercih ediyor.

Avrupa’nın en yüksek işsizlik oranları

IMF’nin Bosna Hersek için yıl sonu işsizlik tahmini yüzde 25,1. Bu, Avrupa’daki en yüksek oran. Genç işsizliği ise geçen temmuz ayında yüzde 38,8 olarak ölçüldü.

Dünya Bankası verilerine göre ise Bosna Hersek yüzde 54,9 ile dünyanın en yüksek ikinci genç işsizliği oranına sahip. Uluslararası Şeffaflık Örgütü yolsuzluk endeksine göre ise Bosna Hersek’in 100 üzerinden sadece 38 puanı bulunuyor.

Siyaset bilimi ve gazetecilik bölümlerinden mezun Ayda ülkesine dair hayal kırıklığını şu sözlerle ifade ediyor: “Üniversiteyi bitirince heyecan doluydum. Güzel bir iş bulacağımı düşünüyordum. Önce belediyede gönüllü olarak çalıştım. Sonra üç ay Suudi Arabistan’da. O kadar. Ülkemden gitmek zor geliyor, çünkü kimliğim, köklerim hep burada. Fakat burada futbola kadar her yerde yolsuzluk var. Burada, Bosna’da hiçbir şey yok.”

Göçün değişen demografisi

Zoran Pulyiç, gençlere iş imkanları yaratmak için çalışan Mozaik isimli vakfın kurucusu. Pulyiç, iki-üç yıl öncesine kadar vakfa iş bulamayanların geldiğini, fakat artık Norveç, Almanya ve İsveç gibi ülkelere ailecek göç etmek isteyen ve yüksek maaşlar alan insanların geldiğini söylüyor: “Çünkü, çocuklarının güvenli bir ortamda yaşamasını istiyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.