Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli şirket iki parça Hırvatistan’ı köprü ile bağlayacak projeyi aldı

Yugoslavya’nın dağılmasından sonra, daha öncesinde birliğin iç uçları olan yerler uluslararası sınırlara dönüştü ve bu süreçte Hırvatistan sınırlarında Adriyatik kıyıları kısmında bir boşluk meydana geldi. Bosna Hersek’in Adriyatik’e tek kıyısı olan bu Neum Koridoru ile Hırvatistan toprakları birbiriyle bağlantısı olmayan iki parçaya bölünmüş oldu.

 

Hırvatistan’ın coğrafi olarak Adriyatik Denizi kıyısındaki güneydoğu köşesinin topraklarının diğer kısmıyla karadan bağlantısı bulunmuyor. Hırvatistan’ın bağlantısız parçaları arasında Bosna Hersek’in toprakları mevcut. On yıllardır Adriyatik Denizi üzerinde kurulacak bir köprüyle ülkenin iki yakasını bir araya getirme arzusunda olsa da, savaş süreçleri, yolsuzluk, politik çekişmeler ve küresel finansal dalgalanmalar yüzünden Hırvatistan bu projesini hayata geçirme fırsatı bulamamıştı.

New York Times’ta yer alan habere göre, bu yaz Çin’den bir firma bu projeye el attı. China Road and Bridge Corporation isimli firmanın köprü projesine girişmesi bile çoğu Hırvat için kutlama sebebi. Hırvatistan vatandaşları köprünün ülkelerinin simgesi olacağını düşünüyor.

Buna karşılık köprü projesi, Avrupa Birliği’ni çeşitli açılardan test eden ve endişeye düşüren bir girişim; çünkü Çin’in Avrupa topraklarındaki altyapı ve inşaat alanında nüfuzunun artması anlamına da geliyor. Çin’in AB’nin çalışma yasalarını zedeleyerek ve düşük ücretlerle işçi çalıştırarak, bölgedeki rekabete zeval getireceği endişesi hâkim.

Komarna adı verilen küçük yerleşim yeri ile Hırvatistan’ın geri kalanı arasında kurulması planlanan köprü için yapılan ihaleyi China Road and Bridge Corporation isimli firma en yakın rakibi ile arasında yaklaşık 100 milyon dolar farkla kazandı.  AB Komisyonu sözleşmenin AB kurallarına uygun bir biçimde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine yönelik inceleme de yaptı.

Çinli firmalar inşaat işlerinde kendi işçilerini çalıştıkları bölgeye getiriyor. Hırvatistanlı yetkililerin Çinli işçilere ne kadar ödeme yapacağı da net olarak bilinmiyor. Çinli şirket henüz projenin yapımının ayrıntısına dair soruları yanıtlamadı ve Hırvatistanlı yetkililer de Çinli şirketin resmi olarak yorum yapmak istemediğini ifade etti.

Yeniden Yapılandırma ve Kalkınma için Avrupa Bankası’na sunulmak üzere hazırlanan raporda, Balkanlardaki krediler ve Çin yatırımları konusunda çalışan ekonomist Jens Bastian, Avrupalı şirketlerin Çin sübvansiyonlu şirketlerin ücret seviyeleriyle yarışamadığını belirtti.

Çin’in, Balkanlar ve Doğu Avrupa’daki liderlerle yakın ilişki kurma çabası AB tarafından, Birliğin altını oymaya yönelik bir çaba olarak değerlendiriliyor. AB Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü tarafından 2016 yılında yayınlanan raporda da AB’nin, Çin’in bütünleşik tavrının etkisi karşısında sınırlı bir manevra alanı olduğunu kabul etmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu bölünmüşlük sonucunda, Hırvatistan’ın güney sahillerinde seyahat etmek isteyen kişilerin ülkenin diğer kısmına ulaşması için dört sınır kontrol noktasına katlanması gerekiyor. İnsanların ülkenin diğer tarafına seyahat etmek için sınırda saatler geçirmesi, en önemli geçim kaynaklarından biri turizm olan bir ülke için sorun oluşturacak gibi gözüküyor.

2013 yılında AB’ye giren Hırvatistan’ın toprak parçalarının köprü ile birleştirilmesi için AB, 2017 yılında köprü maliyetinin yaklaşık yüzde 85’ini karşılayan 357 milyon euroluk bir bütçe tahsis etmişti. Projenin Çinli bir şirkete verilmesinden sonra karışıklık yaşandı ve ihalede rakip olan diğer şirketler bu sonuçtan hoşnut olmadı. Avusturyalı firma Strabag, Çin’in projeyi olduğundan daha düşük maliyetli gösterdiği şikâyetinde bulundu.

Hırvatistan medyasındaki haberlerde ise, köprü inşaatında çalışmak üzere Çin’den gelecek işçilerin sahilde yurda dönüştürülecek gemilerde ikamet edeceği belirtiliyor. Balıkçılıkla geçinilen küçük yerleşim birimi Komarna’da, Çinli işçilerin ikameti ve kentte yol açacağı değişim merak konusu olmuş durumda.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.