Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bavyera seçimlerindeki ağır kayıplar, Almanya’daki “Büyük Koalisyon”un geleceğini tartışmalı hale getirdi

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki seçmenler dün, 200 sandalyeden oluşan eyalet parlamentosunun üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Aynı zamanda Başbakan Angela Merkel’in liderlik ettiği Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) kardeş partisi olan ve sadece Bavyera’da faaliyet gösteren Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) seçimlerden birinci parti olarak çıksa da büyük kan kaybına uğradı.

9,5 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde katılım bir önceki seçime göre yüzde 10 dolaylarında artarak yüzde 72,5 olurken, eyaletin hâlihazırdaki başbakanı Markus Söder liderliğindeki CSU, yaklaşık yüzde 10’luk bir kayba rağmen yüzde 37 oranındaki oyuyla yarışı ilk sırada tamamladı. Ancak CSU kazandığı 85 sandalyeyle tek başına iktidar için gereken 101 sandalye sayısını tutturamadı ve 60 yıla yakındır süren tek başına iktidarını kaybetti.

Yeşiller yükselişte
Seçimin en büyük kazananlarından biri ise Yeşiller Partisi oldu. 2013 yılındaki bir önceki seçime göre oylarını yüzde 10 artıran Yeşiller, yüzde 17 oranında oy aldı ve eyaletteki ikinci en güçlü parti haline geldi. Hür Seçmenler Partisi aldığı yüzde 11’den fazla oyla kilit partilerden biri haline gelirken, aşırı sağcı, popülist, göçmen ve İslam karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD), yüzde 10,2 oyla ilk kez bu eyaletin parlamentosunda temsil edilme hakkını kazandı.

Kaybeden tarafta yer alanların başında ise federal Sosyal Demokrat Parti (SPD) geliyor. Oyları yüzde 11 gerileyen SPD yüzde 9,7 oy alırken, Hür Demokrat Parti (FDP) barajı kılpayı geçerek yüzde 5,1 oy aldı. Sol Parti ise aldığı yüzde 3 civarındaki oyla barajın altında kaldı ve geleneksel olarak zaten güçsüz olduğu eyaletin parlamentosuna temsilci sokamadı.

Koalisyon yolda
Seçim sonuçlarının belli olmasının hemen ardından koalisyon seçenekleri de konuşulmaya başlandı. CSU’nun koalisyondaki partneri olmaya en yakın aday Yeşiller gibi gözükse de, Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder seçimler öncesinde bu seçeneğe kapalı olduğunun mesajını vermişti. Söder, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından da benzeri açıklamalarda bulundu ve Yeşiller ile CSU’nun gündemlerinin farklı olduğunu söyledi. Aldığı yüzde 11,6’lık oyla koalisyon olasılıklarında hesaplara dahil edilmesi beklenen Hür Seçmenler’in lideri Hubert Aiwanger ise koalisyona açık olduklarının sinyalini verdi. İzlediği sağ popülist politika ve söylemler nedeniyle kamuoyu ve siyasi gözlemciler tarafından dikkatle izlenen AfD’nin Eş Genel Başkanı Jörg Meuthen ise “CSU ile koalisyon gündemimizde değil” diyerek şimdilik kapıları kapattı.

Merkel ve Büyük Koalisyon zorda mı?
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Alman basınında, sonuçların federal hükümeti oluşturan koalisyon partileri için de bir güvenoylaması haline geldiğini ve bu güvenoylamasının kaybedildiği yorumları yapıldı. Zira “Büyük Koalisyon” denilen koalisyonu oluşturan üç partiden ikisi (CSU ve SPD) toplamda yüzde 20’den fazla oy kaybetti. Koalisyonun üçüncü ve en büyük ortağı olan Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki CDU, CSU ile olan anlaşması gereği Bavyera’da seçimlere katılmıyor. PSD lideri Andrea Nahles’in Bavyera’daki sonuçlardan, hükümet ortakları arasındaki bitmek bilmeyen uzlaşmazlıkları sorumlu tutması, SPD’nin koalisyondan çekileceği iddialarını da gündeme taşıdı.

Bununla birlikte seçim sonuçları, Merkel’in geleceğini biraz daha tartışmalı hale getirdi. Sonuçlarla birlikte iki hafta sonraki parti kongresinde Merkel’in elinin biraz daha zayıfladığı belirtiliyor.

Öte yandan; Almanya’da iki hafta sonra Hessen eyaletinde de seçimler yapılacak. Yapılan yorumlarda, seçimlerden çıkacak sonucun koalisyon hükümetinin geleceğini belirleyebileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.