Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın sağcı İçişleri Bakanı’ndan okul kantininde ayrımcılığa yol açan düzenlemeyle ilgili geri adım

İtalya’nın sağ popülist İçişleri Bakanı Matteo Salvini, siyasilerden ve sivil toplumun farklı kesimlerinden gelen tepkilerin ardından, ülkenin kuzeyindeki Lodi şehrindeki okullarda, göçmen ailelerin yemek ve servis hizmetlerinden faydalanmasını mal varlığı açıklama koşuluna bağlayan ayrımcı düzenlemeye verdiği desteği geri çekmek zorunda kaldı.

Sağcı Lig Partisi’nden aday olan Lodi Belediye Başkanı Sara Casanova’nın önergesi, göçmen ailelere İtalya’daki ve geldikleri ülkedeki mal varlıklarını açıklama zorunluluğu getiriyor, ailelerin ödeyeceği öğle yemeği ücretleri de bunun üzerinden kararlaştırılıyordu. Düzenlemeye göre, ailelerden ayrıca 210 euro servis ücreti talep ediliyordu. Gerekli evrakı ibraz edemeyen aileler çocukları için en yüksek kantin ücreti olan 5 euroyu ödemek zorunda bırakılıyordu.

Önergenin uygulanmaya başlamasıyla birlikte 300’e yakın göçmen çocuğun İtalyan sınıf arkadaşlarından daha fazla para ödemek zorunda bırakıldığı, birçoğunun bunu karşılayamadığı için okulda yemek yiyemediği ortaya çıkmıştı. Uygulama pek çok kesim tarafından protesto edilmiş, çoğunluğu Afrika kökenlilerden oluşan aileler için başlatılan yardım kampanyasında 60 bin euro tutarında para toplanmıştı.

Demokrat Parti milletvekili Simona Malpezzi öncülüğünde yasaya karşı çıkan siyasetçiler ve aktivistler, düzenlemeyi “Apartheid” uygulaması olarak nitelendirmiş, Kuzey Ligi’nin koalisyon ortağı olan 5 Yıldız Hareketi’nin lideri Luigi Di Maio da “hiçbir çocuğun zarar görmemesi gerektiğini” söylemişti.

Eski Başbakan Renzi: “Ulusal bir utanç”

Eski Başbakan Matteo Renzi ise, önergeyi bir “ulusal utanç” olarak nitelendirdi. Twitter’da yaptığı paylaşımda, çocukların ekonomik nedenlerle okul kantininde uğradığı ayrımcılığın içini acıttığını söyleyen Renzi, “Öfke ve korkudan beslenen politikalar canavarlar yaratır” yorumunda bulundu.

Gösterilen tepkilerin ardından Salvini, Facebook’ta, söz konusu düzenlemeye verdiği desteği geri çektiğini gösteren paylaşımlarda bulundu ve mal varlığı koşulu yerine, göçmen ailelerince bizzat yazılacak bir “bilgilendirme notunun” yeterli olacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.