Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Le Monde kendisini haber yaptı: “Çek işadamı Kretinsky, Elle ve Marianne dergilerinin ardından Le Monde’un peşinde”

Fransız Le Monde gazetesinin ekonomi bölümünde çıkan habere göre, Çek işadamı Daniel Kretinsky, Le Monde hisselerinin bir bölümünü almak için, şirketin çoğunluk hisselerine sahip olan Matthieu Pigasse’la pazarlığa oturdu. Yakın zaman önce aylık Elle ve haftalık Marianne dergilerini satın alan Çek milyarder şimdi de gözünü Le Monde’a dikti. Kretinsky, Le Monde’un en az yüzde 40, en çok yüzde 49’luk hissesini almak istiyor.

Birkaç aydır gazetenin finansal durumunu düzeltmek için ortak arayan Pigasse, Kretinsky ile iki medya grubunun da bu alandaki deneyimlerinden faydalanmayı mümkün kılacak bir stratejik ortaklık kurma niyetinde. Le Monde ile temasa geçen Çek bir kaynak ise Kretinsky’nin gazetenin tamamını satın almak niyetinde olduğunu aktardı. Ancak bunun Le Monde’un bağımsızlığını etkileyebileceği endişesi ortaya çıkınca Kretinsky bu iddiayı yalanladı.

Frankofon Fransız dostu” milyarder

Enerji alanında büyük bir servete sahip olan Çek avukat, üniversite eğitimini Fransa’da, Dijon’da almış olsa da ülkede tanınmıyordu. Le Monde ile ilgili girişimi spekülasyonlara yol açan Kretinsky, Fransız basınına ilgisini “Frankofon ve Fransız dostuyum” diyerek açıklıyor. Çek işadamı Çekya’da ise üç gazetenin ve bir tabloid yayının sahibi. Enerji şirketi EPH ise Doğu Avrupa, Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya’da hayli etkili.

Kretinsky’nin adı daha önce “Panama Belgeleri”nde geçmiş, birikiminin önemli kısmını “vergi cennetleri”nde tuttuğu ortaya çıkmıştı. Ancak Kretinsky’nin yakın çevresi, Çek işadamının şirketlerinin hangi ülkede operasyonda bulunuyorsa vergilerini o ülkede ödediğini söylüyor.

Yeni aldığı derginin başına muhafazakâr yayın yönetmeni getirdi

Kretinsky haftalık Marianne dergisini aldıktan sonra dergi içi itirazlara rağmen milliyetçi muhafazakâr görüşleriyle tanınan Natacha Polony’yi yayın yönetmenliğine atamıştı. Peki bu karar, Kretinsky’nin hayat görüşünü açıklıyor mu? Kimilerine göre Kretinsky dergiyi almasa dahi Polony’nin yayın yönetmenliğine getirilmesi söz konusuydu. Yine de Polony, liberal bir Avrupacı olarak bilinen Kretinsky’nin imajını bozuyor. Ve Polony tercihi dergide çalışan 46 kişiden 12’sinin Marianne’dan ayrılmasına yol açtı.

Kretinsky’nin Fransa’da etkili olmasını sağlayanlardan biri de medya ve enerji sektörlerinin bilinen ismi Etienne Bertier. Bertier’nin danışmanlık şirketi Erias, Çek işadamının Fransa yatırımlarını yönlendiriyor.

Peki, asıl soruya gelelim: Daniel Kretinsky niye Fransız medyasına yatırım yapıyor? Etkisini artırmak için mi, enerji veya diğer sektörlerde daha fazla yatırım yapmak için mi? Kretinsky’nin medya grubu CMI’in üst düzey yöneticisi Daniel Castvaj, “Medyayı diğer sektörlerdeki yatırımlarımızı desteklemek için kullanmıyoruz” diyor ve Kretinsky’nin sahibi olduğu medya kurumlarının bağımsızlığıyla derdi olmadığını öne sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.