New York Times gazetesinin haberine göre Yapay Zekâ sektöründe atılım yapan ülkeler ve projeleri:
Singapur
2017 yılında A.I Singapur projesiyle beraber, devletin ulusal ve uzun vadeli bir yapay zekâ stratejisini başlattığı nadir ülkelerden. 109 milyon dolar bütçeli proje; şirketler, AR-GE kuruluşları ve devleti buluşturuyor. İlk hayata geçirilen yapay zekâ modeli ise otonom arabalar; yakında halk şoförsüz taksi hizmetinden yararlanacak.
Birleşik Arap Emirlikleri
Ortadoğu’da yapay zekâya yatırım yapan tek ülke olmasının ötesinde, dünyada da Yapay Zekâ Bakanlığı olan tek ülke. Ülkelerine öncü bilim adamları ve araştırmacıları çekmeye çalışan BAE cesur projelere de imza atıyor. Yapay zekâ ile yönetilen laboratuvarlarında küresel ısınma ile mücadele birinci hedef. Ayrıca yapay zekâ kamplarında yüzlerce öğrenciyi eğitiyor ve kendi bilgi havuzlarını büyütüyorlar.
İsrail
Küçük ülke, dar nüfus ve büyük yapay zekâ atılımları. Sağlık sektörünün büyük ölçekte dijitalleşmesi için yapay zekâya ağırlık veren İsrail’de, beş seneye yayılan 280 milyon dolarlık yatırım yapılmış durumda. Elde edilecek data ile dünyada sağlık endüstrisinin öncülerinden olmak hedeflerden biri.
Hindistan
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yapay zekâ stratejisini açıklamak için 2018 yazına kadar bekleyen Hindistan, sektördeki atılımlarının, ekonomik ve sosyal büyüme ve gelişmeyi tetikleyeceği umudunda. “Herkes için Yapay Zekâ” adıyla duyurdukları projeleri sağlık, eğitim, ulaşım, şehirleşme ve tarım alanlarında halkın hizmetine sunulacak.
Fransa
Macron hükümeti 2018 yılı içerisinde 150 sayfalık yapay zekâ manifestosu yayınladı. Çalışmalarda sağlık, çevre, ulaşım ve güvenlik sektöründe yoğunlaşılacağı belirtilen dokümanda tüm yatırım kalemlerinin toplamı ise 2 milyar euro. Brexit sonlandırılıp İngiltere AB’den çıkarsa, yapay zekânın Avrupa’daki merkez üssü Fransa olacak gibi gözüküyor. Google ve Facebook gibi teknoloji şirketleri de Fransa’da yapay zekâ ofisleri ile geleceğe yatırım yapıyor.
Kanada
Yapay zekânın lider isimlerinden Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton, Kanada’da A.I dersleri veriyor ve sektöre destek oluyor. Bugüne kadarki ortak çabaları ülkede ciddi araştırma laboratuvarlarının yeşermesiyle sonuçlanmış. Yapay zekânın en büyük oyuncularından Uber, Facebook ve Google da kendi ofislerini açarak buradaki teknoloji gündemini takip ediyor. ABD’de gittikçe sertleşen göçmenlik politikaları da beyin göçünün istikametini Silikon Vadisi’nden Kanada’ya çevirmiş durumda.