Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brookings Enstitüsü analizi: “Gelecekte daha fazla algoritmik manipülasyona maruz kalacağız”

Brookings Enstitüsü tarafından yayınlanan What do Russian disinformation campaigns look like, and how can we protect our elections? başlıklı analizde, dijital çağda Rusya’nın amaçları ve yetenekleri, artan dezenformasyon ve algoritmik manipülasyon tehlikesi, bu alanlarda yapay zekânın kullanımı, bu teknolojilerin kötü niyetli aktörler tarafından suistimal edilmesi ve bu tehlikelere karşı alınabilecek önlemler hakkında çarpıcı tespitler yapılıyor.

Söz konusu analizin tanıtım bölümünde ilk olarak, teknolojik imkanların gelişmesiyle siyasal savaşın demokratik seçimlere yönelik daha ciddi bir tehdit haline geldiği, geçmişten bu yana Rusya ve diğer yabancı aktörler tarafından uygulanan dezenformasyon kampanyaları ve siyasal savaş araçlarının ABD Kongresi ara seçimlerini ve diğer seçimleri etkilemekte kullanıldığı ve ABD’nin kendi seçim sistemini korumak için neler yapabileceği belirtiliyor.

Raporun tanıtımında yer alan diğer tespitler ise şöyle:

Rusya’nın amacı gerçek ve kurguyu ayırt edemeyen bir toplum yaratmak

“Rusya’nın enformasyon savaşındaki amaçlarından biri, gerçek ve kurgu arasındaki farkı ayırt edemeyen bir toplum yaratmaktır. Rus hükümeti, dijital çağda siyasal savaş araçlarını denetim altına alma konusunda gittikçe daha fazla ustalaşıyor. Bu ustalık botlar, troller ve dezenformasyon yaymak için mikro ölçekte hedeflemeleri içeriyor.”

Önümüzdeki süreçte daha fazla algoritmik manipülasyona maruz kalacağız

“Gelecek birkaç ay içerisinde, Facebook ve Twitter’da sahte kişilikleri ve oluşumları yaymak için bir ağ olarak birlikte çalışan sahte web siteleri de dahil olmak üzere daha fazla dezenformasyon kampanyası ile Google, YouTube ve diğerleri de dahil olmak üzere sosyal medya ağlarının algoritmalarının daha fazla manipüle edildiğini göreceğiz.”

Daha korkutucusu yapay zekânın kullanımı olacak

“Büyük olasılıkla gelecek 12-16 ayda göreceğimiz daha korkutucu gelişme, siyasal savaşın araçlarını geliştirmek için yapay zekânın kullanımı olacak. Şu anda insanlar, botlar ve troller gibi çevrimiçi oluşumları kontrol ediyor ve meydana getiriyor. Ancak yakında, dezeformasyon kampanyaları daha otomatik, daha akıllı ve tespit edilmesi daha zor olacak.”

Otomatik hesaplar ve insan varlığı arasındaki farkı anlayamayacağız

“Yapay zekâ güdümlü dezenformasyon, spesifik dinleyicileri daha iyi bir şekilde hedef alacak. Yapay zekâ güdümlü çevrimiçi oluşumlar insan tepkilerini tahmin ve manipüle edecek. Çok yakında bir noktada, otomatik hesaplar ve insan varlığı arasındaki farkı söyleyemeyeceğiz.”

Sahte video ve sesler kötü niyetli aktörler tarafından kullanılacak

“Sahte video ve seslerin ikna edici derecede gerçek göründüğü bu derin sahtelikler olgusu, bizi yanlış yönlendirmek ve kandırmak isteyen kötü niyetli aktörler tarafından kullanılacak.”

Çözüm için iki kritik adım

“ABD de dahil olmak üzere demokratik toplum, bu tür siyasal savaş, dezenformasyon ve siber saldırılara karşı bağışıklık kazanmak için birçok şey yapabilir. Birinci adım, ABD hükümetinin söz konusu siyasal savaş olduğunda bir caydırıcılık stratejisi geliştirmesini sağlamak. İkinci adım ise, bilginin daha fazla eleştirel tüketicisi olmadaki bireysel sorumluluğu kabul etmek ve tükettiğimiz bilginin tarafsız değil, sıklıkla kötü niyetli aktörlerce manipüle edildiğinin farkında olmak. Vatandaşlar olarak doğruyu yanlıştan ayırt etmek ve farkında olmak konusunda daha fazla sorumluluk taşıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.