Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da parlamento seçimleri kanlı geçti, 36 kişi hayatını kaybetti

Afgan halkı 2010 yılından beri ilk kez milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gitti. Parlamento seçimleri boyunca ülke genelinde meydana gelen 193 saldırı olayında 36 kişi hayatını kaybetti.

Yaşanan şiddet olayları ve teknik aksaklıklar nedeniyle cumartesi günü birçok insan oy veremediği için Afganistan’da milletvekili seçimleri pazar gününe uzatıldı fakat yüzden fazla oy kabini güvenlik tehditleri nedeniyle kapalı kaldı. Pazar günü oy kullanma yerlerinin açılmasından birkaç saat sonra, Nangarhar vilayetinde yol kenarında bir bombanın patlatılması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 10 sivil hayatını kaybetti.

Devlet televizyonundan Afganistan halkına seslenen Devlet Başkanı Eşref Gani, oy kullananlara teşekkür etti. Gani, Taliban ve IŞİD tehditlerini kastederek “Afganlar sadece düşmanlarına hiçbir tehdide boyun eğmeyeceklerini göstermekle kalmadı, aynı zamanda onları yenmek için güçlü ve istekli olduklarını da gösterdi” dedi.

Bağımsız Seçim Komisyonu’nun açıklamasına göre, 27 bölgede kayıtlı 8.8 milyon seçmenden 4 milyonu, çok sayıda oy kullanma yerinin açılmamasına rağmen oy verdi. 45’i Kabil’de olan 401 oy kullanma merkezinden 148’i güvenlik gerekçesiyle kapalı kaldı.

Cumartesi günü seçimler, el bombaları veya geliştirilmiş patlayıcılarla yapılanlar dahil birçok saldırıyla sabote edildi. İçişleri Bakanı Yardımcısı Ahtar Muhammed İbrahimi, cumartesi günü yaptığı açıklamada ülke genelinde 193 saldırı yapıldığını duyurdu. Ülke çapında onlarca kişi öldürüldü veya yaralandı. Fakat Taliban’ın seçimleri boykot çağrısından sonra yaşanan bu şiddet, bazı devlet görevlilerinin korktuğundan çok daha az olarak yorumlandı.

(AP Photo/Abdul Khaliq)

“İnsanlar oy kullanmayı hak ediyor”

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler misyonundan yapılan açıklamada ise teknik ve organizasyonla ilgili problemler yüzünden yaşanan uzun kuyruklara rağmen cumrtesi günü çok sayıda kişinin oy kullandığı belirtilerek, “Oy kullanma hakkı bulunan ve teknik sebeplerle bunu gerçekleştiremeyen seçmenler, oy kullanmayı hak ediyor” denildi.

Afganistan’daki parlamento seçimi sonuçları, kasım ayı ortasından önce açıklanmayacak, kesin sonuçlar ise aralık ayından önce paylaşılmayacak.

Sandıkta problemler sürüyor

Parlamento seçimleri, gelecek yıl yapılacak olan devlet başkanlığı seçimleri öncesinde bir test olarak görülüyordu. Seçimde kayıp veya eksik seçmen listeleri, ilk kez kullanılan biyometrik doğrulama aletleri ve eğitilmemiş personel nedeniyle ciddi sorunlar yaşandı. Cumartesi günü yaşanan sıkıntılar pazar günü de devam etti.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.