Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başkan Trump Orta Amerika ülkelerinden ABD’ye doğru yürüyüşe geçen göçmen kafilesine karşı acil durum ilan etti, göç veren ülkeleri yardımları kesmekle tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, çeşitli Orta Amerika ülkelerinden gruplar halinde yayan olarak yola çıkan ve hafta sonunda binlerce kişilik dev bir kafile olarak Meksika’ya giriş yapan göçmenlerin ABD’ye girmelerine engel olmak için orduyu ve federal sınır muhafızlarını alarma geçirdiğini duyurdu.


Aralarında kadınlarla çocukların da bulunduğu, sayılarının 8 bin civarında olduğu tahmin edilen göçmen kafilesi henüz ABD sınırından binlerce kilometre uzakta, Meksika’nın Guatemala sınırı yakınlarındaki Tapachula kentinde bulunuyor. Ancak Başkan Trump, Meksika polisi ve ordusunun göçmen akınını engellemekte yetersiz kaldığını ve bu nedenle acil durum ilan ettiklerini duyurdu bile.
Trump çoğunluğunu Honduras, Guatemala ve El Salvadorluların oluşturduğu kafilenin içinde “suçlular”ın ve “kim olduğu belirsiz Ortadoğulular”ın da yer aldığını iddia etti.

Konuyla ilgili twitter paylaşımlarında yaklaşan Kongre ara seçimlerine atıfta bulunmayı da ihmal etmeyen ABD Başkanı, “Ne zaman böyle bir kafile veya ülkemize yasadışı yollarla giren ya da girmek isteyen kişiler görseniz, Demokratları düşünüp onları suçlayın, çünkü acınası göç yasalarını değiştirmemiz için bize yeterli oyu vermeyen onlar” diye yazdı. Trump “Ara seçimleri unutmayın! Ülkemize yasal yollarla gelenlere büyük haksızlık” dedi.

Trump mesajlarında Guatemala, Honduras ve El Salvador’u da hedef aldı ve ABD’ye ulaşmaya çalışan göçmenleri durduramadıkları için, bu ülkeleri yapılan dış yardımları kesmekle ya da büyük ölçüde azaltmakla tehdit etti.

Trump geçen hafta da Meksika hükümetinin Orta Amerika’dan ABD’ye yönelik göç dalgasını engellemek için harekete geçmemesi halinde ABD’nin Meksika ile olan sınırını tümüyle kapatma tehdidinde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.