İYİ Parti’nin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili hazırladığı araştırma önergesinin gündeme alınması teklifi, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılan oylamada CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmişti. Ancak daha sonra komisyon kurulması için yapılan oylamada MHP’li vekiller çekimser kaldı ve araştırma önergesi reddedildi.
Önergenin Meclis gündemine alınmasına önce onay veren MHP’li milletvekilleri, EYT ile ilgili teklifi destekleyen tweet’lerini, çekimser oy kullandıktan sonra sildi. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “EYT, Meclis’te oylanıyor. MHP olarak kabul oyu verdik. AK Parti ret oyu veriyor, kamuoyuna duyurulur” ifadelerini kullanmış ve daha sonra bu tweet’in silmişti. Enginyurt, kendisine gelen tepkilere bugün yine sosyal medya hesabından yanıt verdi :
"Dansöz, kıvıran, sahtekar,satıcı, kaypak,Saraydan emir alanlar, soytarı"bu ve buna benzer alçak ve ŞEREFSİZCE hakaret edenler.Bu hakaretleri misliyle iade ediyorum. İp önergesi RED edildi,EYT Kanunu Meclisde duruyor. İnşallah bu küfür ettiğiniz Vekillerden yardım beklemezsiniz
— Cemal Enginyurt (@cenginyurt52) October 25, 2018
EYT beklentisi olanlar ! Dün Meclisde araştırma önergesi RED edildi. Önerge kabul olsa,Araştırma komisyonu kurulacak,3 ay çalışacak,rapor hazırlayıp Meclise sunacak.Araştıracak ne var? EYT HAK GASBIDIR, İADE EDİLMELİDİR. Bunun için de kanun değişmeli kanun.Siz hakarete devam edin
— Cemal Enginyurt (@cenginyurt52) October 25, 2018
Teklifi destekleyen bir tweet paylaşan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ise MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından görevden alındı.
İYİ Parti’den açıklama
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, partisinin birinci kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı basın toplantısında EYT önergesiyle ilgili konuştu. Dervişoğlu yaptığı açıklamada “Bu durum çok büyük bir sevinç yarattı ama emeklikte yaşa takılanların umudu bir telefon talimatına takılarak karartıldı” dedi.
MHP’nin gerekçesi HDP
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise önerge oylanırken çekimser kalmalarının sebebini sosyal medyada şöyle açıkladı:
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar şehit kanına, gazi hakkına takılmasın. Şer ittifakı ile ve özellikle PKK’nın siyasi uzantısıyla hiçbir yerde bir araya gelmemiz mümkün değildir. Yarın meseleniz hallolur. Mesele vatan haini ile el ele olmamaktır. MHP’nin sözü sözdür. Emeklilikte yaşa takılanlar konusu seçim beyannamemizde vardır. Aziz Türk milletine sözümüzdür. Meclis açıldığı anda bu konuda partimizin TBMM’ye sunduğu bir kanun teklifi vardır. Biz sözünüzün arkasındayız. Uygun zaman ve zeminde konunun halli hususunda mutlaka gereken yapılacaktır.”
"Emeklilikte Yaşa Takılanlar" şehit kanına, gazi hakkına takılmasın. Şer ittifakı ile ve özellikle PKK'nın siyasi uzantısıyla hiç bir yerde bir araya gelmemiz mümkün değildir. Yarın meseleniz hallolur. Mesele vatan haini ile el ele olmamaktır.
— İsmet Büyükataman (@buyukataman) October 24, 2018
AK Partili Bostancı: “EYT doğru bir tanımlama değil”
AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise CNN Türk haber kanalına şöyle konuştu:
”Bir kere EYT tanımlaması doğru bir tanımlama değil. 1999 yılında çıkan yasa çerçevesinde emekliliğin nasıl olacağı şartlara bağlı; yıla, ödenen gün sayısına ve nihai yaşa bağlı 3 kriter var. Bu kriterleri yerine getiren herkes emekli oluyor. Bazı arkadaşlar, bazı kesimler erken emekli olmak istiyor. Bu 3 şarttan 2’sini temin etmişler, diğer şart ortadan kaldırılsın, biz emekli olalım diyor. Yaşa takılma denilen hadise budur. Eğer biz erken emekliliğin önünü açarsak, bunun anlamı, 30 yaşın altında olan ne kadar genç varsa, onlar için daha genç emekliliğin önünü açacağız demektir. ”