Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oyuncu Elit İşcan: “Yaşayamayanlar dizisinin setinde Efecan Şenolsun tarafından cinsel taciz ve hakaretlere maruz kaldım”

Oyuncu Elit İşcan, ‘Yaşamayanlar’ isimli internet dizisinin setinde maruz kaldığı hakaret ve tacize ilişkin bir açıklama yayınladı. İşcan, dizinin son bölümünü çektikleri esnada oyuncu Efecan Şenolsun tarafından cinsel tacize, çok ağır küfür ve hakaretlere maruz kaldığını açıkladı.

SusmaBitsin

“Kamuoyuna

Oyuncu kadrosunda yer aldığım YAŞAMAYANLAR isimli internet dizisinin son bölümünün çekimi esnasında, oyuncu Efecan Şenolsun tarafından cinsel tacize, çok ağır küfür ve hakaretlere maruz kaldım. Karavanda reji ve makyaj ekibinden çalışma arkadaşlarım ile otururken Efecan Şenolsun bulunduğumuz ortama geldi, durduk yerde bana hakaret etti ve gitti. Yanımda bulunanlar vasıtasıyla Efecan Şenolsun’un alkollü olduğunu öğrendim. Aynı gece farklı zamanlarda iki kez daha bulunduğum yere gelip vücut dokunulmazlığımı da ihlal ederek açıkça cinsel tacizde bulundu. Çok ağır küfürler savurdu, hakaret etti. Yaşadığım üç ayrı olayın da tanıkları var.

Avukatıma yaşadıklarımı anlattıktan sonra ‘cinsel taciz’ diye adlandırdığım bu durumun aslında ‘cinsel saldırı’ olduğunu, Türk Ceza Kanunu’nun ‘cinsel saldırı’ üst başlığını taşıyan 102. maddesinin 1. cümlesinde düzenlendiğini öğrendim.

Efecan Şenolsun’un alkollü olması nedeniyle vereceği tepkiyi kestiremediğimden ve set gidişatını aksatmamak için tepkimi, kendisinden uzaklaşarak ve yanımdan gitmesini söyleyerek gösterdim. Akabinde (sahne gereği) Efecan Şenolsun, benim de içinde bulunduğum aracın sürücü koltuğuna oturup alkollü bir şekilde aracı sürerek benim ve diğer çalışma arkadaşlarımın can güvenliğini tehlikeye attı. Yapım ekibi, Efecan Şenolsun’un sarhoş olduğunu, set gidişatını aksattığını ve orada bulunanların güvenliğini tehlikeye attığını gördüğü halde, bu durumu engellemek için hiçbir şey yapmadı.

Ertesi sabah maruz kaldığım cinsel saldırı ve küfürleri, hem yapım ekibine hem de her ikimizin de o dönem bağlı olduğu ajans olan Icon’a ilettim. Benden süre istendi. Bu süreleri verdim. Bekledim, bekledim. Ancak maalesef aradan geçen zamana rağmen hiçbir adım atılmadı. Bu sırada yaşadıklarımı işiten, doğruluğu konusunda beni ‘sorguya’ çeken pek çok insan oldu. Sanki herkesi tek tek ikna etmeye mecburmuşum gibi, sanki ne yaşadığımı/neye maruz kaldığımı, vücudumun hangi bölgelerine dokunulduğunu, bana edilen küfürleri tüm ayrıntılarıyla herkes bilmek zorundaymış gibi…

Büyük bir çoğunluk ‘susmamı’ ve/veya ‘unutmamı’ içten içe istedi, bekledi, bekliyor. Susmuyorum. Hem olayın kendisinin hem de sonrasında yaşadıklarımın, cinsel şiddete sessiz kalmayan her kadının yaşadıklanyla benzerliklerinin farkındayım. Bu olayı kamuoyu ile paylaşarak mesleki geleceğimi riske attığımın, hakkında ‘yorumlar’ yapılacak, mercek altına alınacak kişinin cinsel saldırıda bulunan değil de, ben olabileceğimin, pek çok haksız ve olumsuz söz işiteceğimin bilincindeyim.

Kadınlara karşı psikolojik, sözel ve fiziksel şiddet çok ciddi toplumsal bir sorundur. Bu sorun aynı şiddette televizyon ve sinema sektöründe de yaşanmaktadır. Bu konudaki farkındalığın arttırılması, film setlerinde yaşanan bu ve benzeri durumların görünür kılınması ve tekrar yaşanmaması, yüksek sesle yapılan itirazların yaygınlaşması ve elbette maruz kaldığım olaylar nedeniyle cinsel saldırı ve hakaretlerde bulunan Efecan Şenolsun’un cezalandırılması için hukuki işlemleri başlattım ve şikayetçi oldum. Kadın dayanışmasından aldığım, alacağım güçle bu mücadeleyi sonuna dek sürdüreceğimi kamuoyunun bilgilerine sunarım.

Saygılarımla

Elit Işcan”

“Sıfır taciz sıfır ayrımcılık” 

Elit İşcan’ın yaptığı açıklamadan sonra Oyuncular Sendikası’ndan da Twitter üzerinden açıklama geldi. Açıklamada, oyuncu İşcan’a gerekli hukuki desteğin verildiğini belirten Oyuncular Sendikası, fiziksel, sözel ve psikolojik tacizler konusunda duruşlarının çok net olduğunu hatırlattı. Sendikanın açıklaması şöyle:

“Kamuoyunun Dikkatine!

Üyemiz Elit İşcan’ın rol aldığı ‘Yaşamayanlar’ isimli internet dizisinin çekimlerinde oyuncu Efecan Şenolsun tarafindan sözlü ve fiziksel tacize uğradığı iddiasını sendikamız ile paylaşmış ve bugün de kamuoyunun bilgisine sunmuştur. İlkelerimiz doğrultusunda üyemiz Elit işcan’ a uzmanlardan da yardım alınarak gerekli ‘Hukuki Destek’ sağlanmış ve kendisi avukatı aracılığı ile yasal süreci başlatmıştır. Oyuncular Sendikası olarak sürecin takipçisi olacağımızı, kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Ancak sektörün tüm bileşenleri olarak üzerinde durmamız gereken çok önemli bir konu; setlerde taciz, ayrımcılık ve mobbing ile mücadele konusunda ne yapacağımızdır. ‘Sıfır taciz sıfır ayrımcılık’ şiarmı setlerde nasıl hâkim kılabiliriz diye yayıncılar, yapımcılar, yönetmenler, senaristler, oyuncular, set çalışanlan hep beraber üzerine düşünmek ve çözümler üretmek zorundayız. Çünkü kadına ve lgbti bireylere yönelik şiddetin her türlüsü hem toplumda hem de toplumun yansıması olan sinema ve dizi sektöründe yeniden üretilmektedir. Yazılan, yönetilen, yayınlanan oyunlar, diziler, sinema filmleri toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden ürettikçe, kadına ve lgbti bireylere yönelik şiddet normalleştikçe tacize ve ayrımcılığa uğrayan kadınlar ve lgbti bireyler kaçınılmaz olarak yalnızlaşıyor, yalnızlaştığını düşünüyor.

Oyuncular Sendikası olarak fiziksel, sözel ve psikolojik tacizler konusunda duruşumuz çok nettir. Bu konuda tüm üyelerimize ve sektör çalışanlarına güç vermek, beraber hareket etmek, yan yana olmak sendikamızın asli görevidir. Bu olayların yaşanmasını engellemek, farkındalığı artırmak ve değişimi başlatmak için profesyonel çalışmalarımızı aylar önce başlattık ve tüm hızımızla çalışmalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Kurmuş olduğumuz ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği-Taciz ve Mobbing ile Mücadele Birimi’miz çalışmalarına devam etmektedir. Tüm üyelerimizi ve sektör çalışanlarını, çalışmalarımıza destek olmaya sektör bileşenlerini ise bu alanda somut politikalar hayata geçirerek Oyuncular Sendikası’nın bu çabasına güç vermeye davet ediyoruz.

Saygılarımızla

Oyuncular Sendikası”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.