Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Pittsburgh kentinde sinagoga saldırı: 11 ölü, 6 yaralı

ABD’nin Pittsburgh kentinde bir sinagoga düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Cumartesi sabahı içeride ayin devam ederken ibadethaneye giren ve otomatik silahla cemaati tarayan zanlının, saldırı esnasında “Bütün Yahudilere ölüm” diye bağırdığı bildirildi. İsmi Robert Bowers olarak açıklanan 46 yaşındaki zanlı, sinagogdan ayrılırken olay yerine gelen polisle çatıştıktan sonra yaralı olarak yakalandı. Nitekim yaralılardan dördü polis.

Tree of Life (Hayat Ağacı) Sinagogu

Federal savcılık hastanede tedavi gören ve durumunun iyi olduğu bildirilen Bowers aleyhinde, dini ibadeti engelleme, ateşli silahla cinayet işleme, polise mukavemet ve yaralama gibi toplam 29 ayrı suçtan dava açılacağını duyurdu. FBI da saldırıyı nefret suçu kapsamında soruşturuyor.

Robert D. Bowers

Bowers’ın daha önce sabıkası bulunmadığı ancak aşırı sağ görüşlülere ait sosyal medya platformlarında, antisemitik paylaşımları bulunduğu kaydediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump Tree of Life (Hayat Ağacı) adlı sinagoga düzenlenen saldırıyı “toplu katliam” olarak niteledi. Trump, saldırganın kendisine oy veren seçmenlerden biri olduğuna dair bir yorum üzerine, “(Bowers’ın) Düşünce şekli hastalıklı ve Yahudi karşıtı biri olarak, benim destekçim değil. Bu gibi kişilere karşı idam cezasını geri getirmeliyiz” diye konuştu. Adalet Bakanı Jeff Sessions da saldırganın idam cezasına çarptırılarak, yüksek bir bedel ödemesi gerektiğini kaydetti.
Saldırıyı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medyadan paylaştıkları İngilizce mesajlarla kınadı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da yazılı bir kınama ve taziye mesajı yayınlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.