Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AFP: “Suriye’nin başkaldıran kuzeyinde, Türkiye kök salıyor ve etkisini genişletiyor”

Suriye’nin kuzeyinde fiili olarak Türkiye’nin kontrol ettiği bölgenin merkezinde yer alan Azez, Halep şehrine bağlı  bir yerleşim yeri. Afrin ile Kobane arasındaki bölgede, Türkiye’nin Kilis Öncüpınar sınır kapısının karşısında bulunan Azez, Türkiye’nin Suriye politikasında kritik bir öneme sahipti; çünkü Halep merkez ile Türkiye arasında bir koridor oluşturuyordu. Azez’de Sünni Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşıyor.

AFP’de Nazeer al-Khatib imzasıyla yayınlanan haber analizde, Azez etrafında Suriyeli muhalif güçlerin bulunduğu alanda Türkiye’nin rolünün genişlediği bilgisine yer veriliyor. Azez’in yönetimini sağlayan Azez Yerel Konseyi’nin (ALC) başında bulunan 64 yaşındaki Muhammed Hamdan Keno, ALC’nin merkezinde “Suriyeli muhaliflerin üç yıldızlı bayrağı ve ay yıldızlı Türkiye bayrağı ile süslenmiş masasında” verdiği mülakatta, onlara ulaşan eğitim, hizmetler vs.’den hareketle “Buradaki her şey bizim Türk kardeşlerimizdendir” diyor.

Türkiye’nin 2011 yılında Suriye’de rejim karşıtı ayaklanmalar başladığından beri muhalif güçlere çeşitli alanlarda destek verdiğinin ve bu müttefiklik ilişkisinin o günden bu yana sürdüğünün belirtildiği yazıda, Türkiye’nin nüfuzunun 2016’da Suriyeli muhalif güçlerle birlikte IŞİD yanlıları ve Kürt savaşçılara karşı bir operasyon başlattığında belirginleştiği iddia ediliyor.

Cerablus, Al-Rai ve diğer bölgelerin Türkiye’nin askeri gücü tarafından Sünni aşırılıkçılardan “temizlendiği”nin belirtildiği haberde, bu yıl içerisinde Kürtlerin kontrolündeki Afrin bölgesine girilmesinden de bahsediliyor. Ayrıca, Türkiye’nin askeri ve istihbarat güçlerinin bulunduğu bölgede hâlâ yerel polis güçlerinin de mevcut olduğu ifade edilerek, Türkiye’nin bahsedilen bölgede gündelik hayat pratiklerine dahil olduğu ve kök saldığı belirtiliyor.

Cerablus’ta şehrin elektrik şebekesi Ankara tarafından kurulmuş. AFP’ye konuşan Keno, benzer bir durumun Azez’de de işletildiğini belirtiyor. Keno ayrıca, Türkiye’nin savaşta zarar görmüş sınıfların tamiri, yolların yapımı ve camilerin yenilenmesi hususlarında da faaliyetleri olduğunu ifade ediyor. Bu yıl yeniden başlayacak derslerde bölgede tahminen 18 bin öğrenciye Türkçe dersleri verilecek. Keno, “Bizim müfredatımızda bulunan iki yabancı dil: İngilizce ve Fransızca. Türkiye ve bizim aramızdaki uzlaşmadan dolayı, bütün öğretmenler ve yöneticiler Fransızcayı Türkçeyle değiştirmeye karar verdi” diyor ve haberde yer verildiği şekliyle sözlerini “Bu bölgenin devlet olarak sponsoru Türkiye olduğundan beri, tabii ki Türkçe öğrenmek bir Suriyeli çocuğun geleceğini garantiler” diye sürdürüyor.

Burada yaşayanlar telefonlarındaki Suriye sim kartını Türkiye kartı ile değiştiriyor. Türk Telekom’un 24 yaşındaki temsilcisi Ahmed Hadbeh, “talebin dikkat çekici” olduğunu belirtiyor. El-Bab, Azez ve Cerablus’a telefon iletişimi için baz istasyonları koyduklarını belirten Hadbeh, telefon sinyallerinin eskisinden daha güçlü olduğunu ve bunun birçok Suriyelinin kapsama alanına dahil edilebilmesi için yapıldığını söylüyor.

Azez’de yaşayan 37 yaşındaki tüccar Salim Horani, malların çok büyük oranda Türkiye’den ithal edildiğini çünkü bunun Suriye rejiminin hâkim olduğu yerlerden gelen ürünlerden daha ucuza mal olduğunu söylüyor.

Azez’de yaşayanların bir kısmı ise, Türkiye’den istediklerini doğrudan Azez’in içerisinde bulunan PTT şubesi üzerinden getirtiyor ve burada yalnızca Türk lirasının geçerli olduğu belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.