Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomistler uyarmaya devam ediyor: 2019’da Türkiye Ekonomisini yüksek enflasyonla birlikte stagflasyon bekliyor

Merkez Bankası bugün, 2018 yılı enflasyon tahminini revize etti ve %23.5’e yükseltti. Geçtiğimiz aylarda uzun bir yükseliş rallisi yaşayan döviz kurları son 2,5 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor. Eylül 2018’de, ihracat geçen yılın aynı ayına göre %22,4 arttı, ithalat %18,3 azaldı. Böylece eylül ayında dış ticaret açığı %77,1 azalarak 1 milyar 869 milyon dolara geriledi ve ihracatın ithalatı karşılama oranı %88,5’e yükseldi. TÜİK bugün Eylül 2018 ekonomide güven endeksini de açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi eylül ayında 71 iken, ekim ayında %4,8 oranında azalarak 67,5 oldu. Ekim ayında tüketici güven endeksi 57,3 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 75,7 değerine ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 87 değerine geriledi. Ekim ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 91,1 değerine, inşaat sektörü güven endeksi ise 58,7 değerine yükseldi.

Kaynak: TÜİK

Temmuz 2018’de TÜİK’in açıkladığı verilere göre işsizlik oranı %10.8 seviyesinde gerçekleşirken, ağustos ve eylülde bu rakamın artması bekleniyor. Yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında hızla değer kazandığı ağustos ayı başında CHP İzmir Milletvekili ve ekonomist Selin Sayek Böke, Türk ekonomisinin yüksek enflasyonla birlikte durgunluk yani stagflasyon riskine dikkat çekmişti.

Ağustos 2018’de döviz kurları yukarı yönlü hareketine devam ederken enflasyon oranı %17.90 olarak gerçekleşmiş ve 13 Eylül’de TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermişti. Kararın ardından Berlin Ekonomi ve Hukuk Okulu öğretim üyesi Doç. Ümit Akçay bu kararın ekonomide sert bir duraklamayı işaret ettiğini söylemişti. Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Kurul’un üzerine düşeni yaptığını ancak ekonomiyi düze çıkarabilmek için iktidarın adım atması gerektiğini ifade etmişti. TCMB PPK geçtiğimiz günlerde yaptığı olağan toplantısında politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmama kararı verdi. Kararı Medyascope.tv’ye değerlendiren iktisatçı yazar Mustafa Sönmez de artık stagflasyonun kaçınılmaz olduğunu söylemişti.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez de bugün BBC Türkçe’de yayımlanan yazısında, Türkiye Ekonomisinin 2019’da yüksek enflasyon ve stagflasyon sorunu yaşayacağını belirtti.

Doç. Dr. Ümit Akçay ise twitter hesabından ekonomideki sert daralmanın sonuçlarının aralık ayında açıklanacak büyüme rakamları ile iyice su yüzüne çıkacağına işaret etti.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr Erinç Yeldan da bugün Cumhuriyet gazetesinde “Sürekli Durgunluk” başlıklı yazısında sadece Türkiye’nin değil, Dünya ekonomisinin de bir durgunluk dönemine girdiğine işaret etti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe de Birgün gazetesi için kaleme aldığı “Vatandaş harcamasını kısıyor, şirketler üretime ara veriyor” başlıklı yazısında, talepteki daralma doğrultusunda işletmelerin üretimi durdurduklarına dikkat çekerek, döviz kurlarındaki düşüşün reel sektörde hissedilmediğinin altını çizerken daralmanın hızlandığını belirtiyor.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak da twitter hesabından cari açığın azaldığını ancak bu azalmanın ekonomide iyileşmeyi işaret etmediğine dikkat çekti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.