Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da bir dönemin sonu: Çin’de yasaklı kitapları satan son kitapçı kapanıyor

Çin Komünist Partisi tarafından basılması ve dağıtılması yasaklanmış kitapları yayınlayan Hong Kong’daki People’s Bookshop kapanma kararı aldı. Guardian’dan Carlotto Datto’nun görüştüğü Hong Konglulara göre, kitapçı Paul Tang’ın dükkânını kapatmasında Pekin’den gelen baskılar etkili olmuş. Datto’ya göre bu, ülke tarihinde bağımsız yayıncılığın son kalesinin düşmesi anlamına geliyor.

Kitapçının, kimliğini gizleyerek gazeteye görüş veren bir müdavimi şöyle yakındı: “Burası bir zamanlar ana karanın her yerinden gelen insanların gerçeği aradıkları bir yerdi. Bugün yasaklı başlıklardan bahsetmeye bile korkuyoruz.”

Hong Kong Watch’un Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Benedict Rogers da “Hong Kong bir zamanlar Çin’in dışarı açılan penceresi, ana kara hakkında gerçekleri söyleyebilen kitapların son sığınağıydı” yorumunda bulundu.

Demokrasi yanlısı Demostito partisinden Agnes Chow Ting adlı aktiviste göre, durum endişe verici. Ting, Hong Kong’daki kitapçıların ve yayınevlerinin çoğunun Çin hükümeti tarafından kontrol edildiğini söylüyor. Hong Kong’da en çok satan kitaplar arasında politika, din ve cinsellik içerikli olanlar başı çekiyor.

Pekin’in Hong Kong üzerinde baskısı ağırlaşıyor

2015’te de Çin yönetimini eleştiren kitaplar basan Mighty Current Yayınevi’ne  bağlı 5 kitapçı ortadan kaybolmuş ya da gözaltına alınmıştı. Özellikle bağımsızlık yanlısı Hong Kong Ulusal Partisi’nin yasaklanmasının ve Financial Times Asia editörü Victor Mallet’nin vizesinin bu ayın başında iptal edilmesinin ardından, Pekin’in Hong Kong üzerinde baskısının ağırlaştığı yönünde endişeler artmıştı.

Eski bir İngiliz kolonisi olan Hong Kong, 1997 yılında yeniden Çin egemenliğine girmesinin ardından büyük ölçüde özerkliğini koruyabilmişti. Ancak zaman içinde bu ayrıcalığını yitirmeye başladı. Saygın siyaset yorumcusu Albert Cheng bu durumu “Tek ülke iki sistem prensibi yavaş yavaş bir kenara bırakılırken, Hong Kong Çin’in herhangi bir şehrine dönüşüyor” sözcükleriyle özetliyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.