Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Omurilik implantı sayesinde üç felçli insan tekrar yürümeye başladı

Hayatlarının geri kalanında tekerlekli sandalyeye mahkûm olacağı söylenen üç felçli erkek, İsviçre’de geçirdikleri omurilik doku ekimi operasyonundan sonra tekrar yürümeye başladı.

Felçli hastaların omurgalarına yerleştirilen iğneler sayesinde bacaklarına sinyal gidebiliyor. Ayrıca yerleştirilen elektrikli cihaz sayesinde hastaların omuriliklerinde zarar görmüş olan sinirler de iyileştiriliyor. Araştırmacılar, omurilik doku ekimi operasyonu sayesinde pek çok felçli hastanın tekrar yürümeye başlayabileceğini düşünüyor.

“İmkansızı dene”

Bu yöntemle tedavi gören ilk hasta 30 yaşındaki David M’zee. Geçirdiği bir kaza sonrası omuriliği zedelenen sporcu, 7 yıl sonra ayaklarının üzerinde durmayı başardı. David’in doktorları ona, bir daha asla yürüyemeyeceğini söylemişlerdi. Ancak İsviçre’de, École Polytechnique Fédérale de Lausanne’daki (EPFL) bir ekip tarafından geliştirilen elektriksel implant sayesinde David tekrar yürümeye başladı.

Doktor Gregoire Courtine, David’i başarıya götürenin azmi olduğunu düşünüyor: “O gün buraya 1 yaşındaki kızım Charlotte ile gelmiştim. David’le ilk tanıştığımızda kızımın gözlerinin içine bakıp ‘Bir gün tekrar yürüyeceğim’ demişti. Charlotte 14 aylıkken ilk adımını attığında, David de Cenevre Gölü’nün yakınlarında yürümeye başladı.”

Omurilik implantı, David’in yürümesini sağlamaktan öte de işe yaradı. Şaşkınlığını gizleyemeyen Courtin, “Beklenmedik olan, omurilik implantının sinir hücrelerini de tamir etmesi, iyileştirmesi oldu” diye konuştu. Doktor Courtine, “Hayvanlarda gözlemlediğimiz şey, sinir liflerinin yeniden büyümesi ve beyin hücrelerinin omuriliğe yeniden bağlanması gibi görünüyor” dedi.

David şu an, omuriliğine takılan elektriksel cihaz kapatıldığında da 8 adım atabiliyor. Bu, omurilik implantı operasyonlarında görülen en olumlu sonuçlardan biri. David’in henüz laboratuvar ortamı dışında yürümesi biraz zor. Omurilik implantından gelen sinyallerin sürekli kullanılması sakıncalı. Ayrıca, geliştirilen bu yeni sistem oldukça pahalı. Bu elektriksel cihazı laboratuvar ortamı dışında kullanmaksa sağlık açısından henüz çok güvenilir değil.

Doktorları “Bir daha yürüyemezsin” demişti ama…

David M’zee’nin dışında bu tedavinin uygulandığı iki hasta daha var. 35 yaşındaki Gertan Oskan, Hollanda’da yaşayan bir mühendis. Oskan, 7 yıl önce bir trafik kazası geçirdikten sonra felç olmuştu. Doktorları, Oskan’a doğum gününde, hayatının geri kalanını felçli geçireceğini söylemişti. Ancak bugün Oskan da bu yeni omurilik doku ekimi tedavisiyle hayata yeniden bağlanmaya çalışıyor.

Tedaviye cevap vermeye başlayan bir diğer hasta ise 48 yaşındaki Sebastian Toblet. Almanya’da yaşayan Tobler, bisikletiyle kaza geçirmeden önce düzenli bisiklet antrenmanları yapan bir sporcuydu. Toblet bugün, kendisi için özel tasarlanmış, daha çok ellerinden kuvvet alarak kullandığı bir bisiklete sahip. Fakat artık Tobler, bisikletini sürerken yavaş yavaş ayaklarını da kullanmaya başladı.

“Artık üzerinde çalışabileceğimiz bir model var”

Omurilik Araştırmaları yardım kuruluşunun yürütücüsü ve bilimsel direktörü Doktor Mark Bacon’a göre, bu tedavi yöntemi sayesinde felcin en azından bir dereceye kadar iyileştirilebileceği kanıtlandı: “Bu yöntemin mevcut haliyle hastalar için makul bir seçenek olup olmadığı hâlâ şüpheli. Ancak, yeni omurilik implantı araştırmaları, felcin halledilebilir, aşılabilir, tedavi edilebilir olduğunu gösterdi. En azından artık üzerinde çalışabileceğimiz bir model var.”

 

Omurilik araştırmacıları, bu yeni sistemin geliştirilebilir ve iyileştirilebilir olduğunu düşünüyor. Bu araştırmalar, tekrar yürümek konusunda umudunu yitirmiş hastalar için yeni bir umut olabilir. Bu sistemi mükemmel hale getirip, Avrupa ve Amerika’daki hastalar için tedavi imkanları sunmayı planlayan araştırmacılar, “Eğer araştırmalar yolunda giderse, sistemin bir gün daha yaygın ve erişilebilir olmasını umuyoruz” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.