Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Başkan Trump’ın isteğiyle görevinden ayrıldı

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Başkan Trump’ın isteği üzerine görevinden istifa etti. Bakanlıktaki görevi boyunca büyük bir istekle çalıştığını vurgulayan Sessions’ın istifa mektubunda, “Sayın Başkan, sizin isteğiniz üzerine istifamı sunuyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” yazdığı belirtildi.

Öte yandan Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Adalet Bakanı Jeff Sessions’a, görevinden dolayı iyi dileklerimizle teşekkür ederiz. Bu göreve kalıcı olarak kimin atanacağı daha sonra belirlenecektir” dedi.

Trump, Sessions’ın ardından Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Matthew G. Whitaker’ın yeni atama yapılana kadar bu görevi vekaleten yürüteceğini duyurdu.

Neden şimdi?

Trump’ın Adalet Bakanı Sessions’ın görevine, salı günü yapılan ve Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu Cumhuriyetçilerin elinden almasıyla sonuçlanan ara seçimlerin hemen ardından son vermesi ise dikkat çekti.

ABD basınında konuya ilişkin yapılan yorumlarda, Trump’ın, kendisi hakkında yürütülen Rusya soruşturmasına karşı yeterli mücadeleyi vermediği için Sessions’ın istifasını istediği, bakanlık görevinin vekaleten Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein yerine Özel Kalem Müdürü Whitaker tarafından yerine getirilecek olmasının da Whitaker’ın Rusya soruşturmasına karşı aldığı sert pozisyondan kaynaklandığı iddia ediliyor.

Trump: “Beni hedef alırlarsa, ben de savaş açarım”

Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesiyle birlikte, Başkan Trump’ın yasa tasarılarını engelleyecekleri ve hatta birtakım soruşturmalar başlatarak ona zorluk çıkaracakları söyleniyor. Trump ise ara seçimler sonrası yaptığı ilk basın toplantısında, kendisinin hedef alınması durumunda “savaş pozisyonuna” geçeceğini söyledi: “Bir soruşturmadan bahsedip duruyorlar. Ellerinde hiçbir şey yok. Neden? Çünkü ortada hiçbir şey yok.”

Özel Savcı Robert Mueller tarafından hakkında yürütülen Rusya soruşturmasına da değinen Trump, “Bunu istediğim zaman sona erdirebilirim ama yapmak istemiyorum, çünkü durdurmayı sevmiyorum. Bu soruşturma utanç verici. Hiç başlamamalıydı çünkü ortada bir suç yok” diye konuştu.

Sessions “Müdahil olmam” demişti

Jeff Sessions, Mart 2017’de Rusya soruşturmasına Adalet Bakanı olarak müdahil olmak istemediğini, bunun bu göreve yakışmayacak bir siyasi adım olacağını belirterek dikkatleri üzerine çekmişti. Trump da geçen ay Sessions hakkında bugüne kadarki en sert çıkışını yaparak, “Ne yazık ki benim bir Adalet Bakanım yok” demişti.

Tüm bu sebeplerden ötürü Trump’ın Sessions’ı görevden almak için ara seçimlerin bitmesini beklediği ve seçimlerden hemen sonra da bu adımı attığı tahmin ediliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.