Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da sağcı hükümet silahlanma yasalarını gevşetiyor

Silahlar, normalde sanat, moda ve mutfak kültürüyle tanınan İtalya’yı çağrıştıran konulardan biri değil. Ancak New York Times’ın haberine göre, geçen eylül ayında hükümet, bireysel silahlanma yasalarını gevşeterek, 11 kişinin hayatını kaybettiği Pittsbugh’daki sinagog saldırısında kullanılan AR-15 gibi silahların satışını kolaylaştırdı.

 

                        Salvini’nin birlikte poz verdiği hafif makineli tüfekler son dönemde birçok silahlı saldırıda kullanıldı.

Ekim ayındaki bir polis kongresinde İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, gazetecilere elinde hafif makineli bir tüfekle poz vermişti. Salvini bu yılki seçimlerden önce bir silah şovuna katılmış ve silahlanma yasalarının gevşetilmesini savunan bir grupla işbirliği sözleşmesi imzalamıştı. Avcılık ve bireysel silahlanma konuları hakkında ise “Bu bir gelenektir, kültürdür” diye konuşmuştu.

Salvini: “Amacım iyi insanlara kendilerini savunma fırsatı vermek”

Salvini popülist ajandasıyla İtalya’da pek çok şeyi değiştirdi. Göçmen karşıtı önlemler aldı, uyuşturucuya savaş ilan etti ve son yıllarda suç oranlarının azalmasına rağmen kamusal güvenlik kampanyası başlattı. Yeni silahlanma yasaları aslında geçen çarşamba günü İtalya Senatosu’ndan geçen ve sert göçmen karşıtı politikalar içeren “Güvenlik Kararnamesi”nin de bir parçası.

Hükümet karşıtları yeni kararnamenin sadece göçmenleri sistemden dışlayıp suçu artırmaya yarayacağını savunuyor. Salvini ise eleştirilere yanıt olarak, İtalya’yı silahlandırmak gibi bir amacının olmadığını, sadece iyi insanlara kendini savunma fırsatı vermek istediğini söylüyor.

 İtalyan sınır polisi belge kontrolü yaparken.

Salvini İtalyanları ikna etmişe benziyor. Yakınlarda yapılan bir ankete göre meşru müdafaa için silahlanmanın kolaylaştırılmasını savunanların oranı, üç yılda yüzde 24’ten yüzde 39’a yükseldi.

İtalya’da 4,5 milyon İtalyan’ın içinde silah olan bir evde yaşadığı tahmin ediliyor. Spor amacıyla alınan ruhsatların sayısı ise son dört yılda yüzde 50 artarak 600 bine ulaştı.

Bazıları ise bu yeni atmosferden endişeli. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, güvenlik kavramının istismar edildiğini ve “kendin hallet güvenlik anlayışının” yükseldiğini söylüyor.

Macareta şehrinde Luca Traini adında bir aşırı sağcı, geçen şubat ayında göçmenlere kurşun yağdırmıştı. Sonrasında Traini’nin spor amacıyla silah ruhsatı olduğu ortaya çıkmıştı.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.