Moskova yeni geliştirdiği hipersonik füzeleri yakında hizmete sokacak

Michael Peck’in nationalinterest.org’daki yazısından alıntıdır.

Moskova ABD hava savunma sistemlerinden gerçekten korkmalı mı?

Vladimir Putin’in cephaneliğinde işe yaramaz hiçbir silah yoktur.

Nükleer seyir füzeleri ve 100 megatonluk nükleer başlık taşıyan nükleer enerjili robot denizaltıdan sonra Putin, Rusya’nın yakında 20 Mach hıza (1 Mach=1078 km/sn) ulaşabilen Avangard isimli hipersonik füzeleri kullanıma sokacağını açıkladı. Avangard, Rusya’nın ağır Sarmat füzeleri gibi kıtalararası füzeleri taşımak için geliştirilmiş, atmosfere yükselen ve hipersonik hızda hareket eden bir tür füze. Avangard, 20 Mach hızına ulaşabiliyor ve sabit rotalarda ilerleyen öteki balistik füze sistemlerinin aksine, hava savunma sistemlerinden kaçmak için hareket edebiliyor.

Putin, “Bu alanda tüm rakiplerimizi geride bıraktık, bunu çok iyi biliyoruz. Hiç kimsenin bu kadar hassas hipersonik silahları bulunmuyor. Bazıları [rakip ülkeler] henüz test aşamasında, biz ise bu silahları çoktan hizmete soktuk” diye konuştu.

Putin, ABD’nin elindeki balistik füze sistemlerinin Rus nükleer silahlarını durdurabileceğini, bu yüzden yeni nükleer silahlar geliştirdiklerini söyledi: “ABD’nin antibalistik füze sistemlerindeki gelişmelere cevaben, kendi vuruş gücümüzü artırıyoruz. Bazıları hâlihazırda hizmete girmiş durumda, bazıları ise yakında hizmete girecek.”

Fakat bu hipersonik füzelerin Rusya’ya getirisi ne? Sadece çok az bir kısmı ABD’yi yok etmeye yetecek nükleer silahların yanı sıra, Rusya’nın envanterinde 528 yerden ve denizaltından fırlatılan kıtalararası füze bulunuyor. En paranoyak senaryoda bile, Kremlin’in 1983 yılında ABD’nin sürpriz bir saldırı düzenlediğini sanması gibi, sadece birkaç Rus füzesi ABD’yi harap etmeye yeterli.

Fakat bunlar pek olası değil.

Hipersonik füzeler hızlı hareket ederler ve kıtalararası füzeler gibi uzaydan ziyade üst atmosferden geçerler, yani uzayda hareket eden roketleri izlemek için tasarlanan erken uyarı sistemleri tarafından tespit edilemeyebilirler. Bu yüzden, ABD savunma sistemlerini ekarte etme konusunda hipersonik füzeler, kıtalararası füzelerden üstünler.

ABD şu anda, sadece Kuzey Kore gibi küçük bir güç tarafından gönderilen birkaç balistik füzeyi vurmak için tasarlanmış füze sistemleri geliştirmeye çalışıyor. Kıtalararası füzelere karşı bir koruma kalkanı geliştirme girişimlerine rağmen -1960’lar Safeguard sistemi, Reagan’ın 1980 “Yıldız Savaşları” programı- sağduyulu herhangi bir kişi, füze savunma sistemlerinin her gelen füzeyi durdurabilecek kadar sızdırmaz olduğuna inanmıyor.

Diğer bir deyişle Rusya, olmayan bir hava savunma sistemine karşı hipersonik bombalar ve atomik süper torpidolar geliştirmek için çok fazla para harcıyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.