Nazi işbirlikçisi Pétain’in iade-i itibarını savunan Macron geri adım atmadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Nazi işbirlikçisi Mareşal Philippe Pétain’e saygı duyulmasının meşru olduğu yolundaki sözleri, Yahudi cemaati, siyasiler ve sosyal medya başta olmak üzere ülke kamuoyunda infial yarattı. Macron tepkilere rağmen sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

Macron geçen cumartesi Fransız Askeri Müzesi-Invalides’de yaptığı konuşmasında “Ordumuza zaferi getiren mareşallerimizin hakkını teslim etmeyi son derece meşru buluyorum. (…) Mareşal Pétain Birinci Dünya Savaşı’nda müthiş bir askerdi” demiş, ancak Pétain’in daha sonra “korkunç seçimler yaptığını” söylemişti.

Fransa Yahudi Cemaati CRIF’den Francis Kalifat ise Macron’un, binlerce Yahudi’nin ölüme gönderilmesine yardım etmiş bir kişiyi övmesinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Hükümet karşıtı güçlü eleştirileriyle bilinen France Insoumise’in (Boyun Eğmeyen Fransa) lideri Jean-Luc Melenchon da Twitter’da yaptığı paylaşımla Macron’a karşılık verdi: “1914-1918 savaşının kahramanı Mareşal Joffre’du. Pétain ise işbirlikçi ve antisemitistti. Suçları ve ihaneti tarihten silinemez. Macron, bu defa çok ileri gittin!”

Tartışmaların ardından Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, Pétain’e herhangi bir şekilde iade-i itibarın söz konusu olmayacağını açıkladı. Ancak Macron, Charleville-Mezieres’de basına yaptığı açıklamada sözlerinin arkasında olduğunu belirtti. Macron ayrıca, basını “kendi kendine çelişki yaratmakla” suçladı.

 

Macron Pétain’a saygısını gizlemeyen ilk cumhurbaşkanı değil. Fansa’nın eski cumhurbaşkanları De Gaulle ve François Mitterand da daha önce Mareşal’in mezarını ziyaret etmişti.

95 yaşında hapishanede öldü

Aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı’nda Fransa’nın muzaffer olmasını sağlayan, bir zamanların savaş kahramanı Pétain, daha sonra Nazilerle işbirliğine gittiği için bugün Fransız toplumu tarafından iyi anılmıyor. Naziler Fransa’yı işgal ettiğinde, Almanya’nın tayin ettiği Vichy’deki kukla hükümetin başına geçen ve bu yüzden ihanet suçuyla ölüme mahkûm edilen Pétain 1951 yılında, 95 yaşındayken hapishanede ölmüştü.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.