Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Kandinsky sergisini Suudi Arabistan’ın ayağına götürüyor

Rusya, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın 23-25 Ekim tarihlerinde Riyad’da düzenlenen “Geleceğe Yatırım Girişimi” (Future Investment Initiative-FII) Konferansı’na Wassily Kandinsky’nin eserlerinden oluşan bir seçki götürdü. Bu seçkinin, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla Rus Devlet Müzesi’nin 2019 yılının ilk aylarında Suudi Arabistan’da gerçekleştireceği büyük “Kandinsky ve Rusya” sergisinin lansmanı olduğu bildirildi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından birçok Avrupalı ve ABD’li şirket ve üst düzey yetkilinin konferansı boykot etmesine karşılık Rusya’nın bu hamlesi dikkatleri üzerine çekti.

Rusya’nın Suudi Arabistan’a götürdüğü sergide Wassily Kandinsky’nin Bolşevik Devrimi yıllarında tamamladığı 1917 tarihli “Blue Crest” tablosu da yer alıyor.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Riyad’da gerçekleştirilen ve birçok uluslararası isim tarafından boykot edilen Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’na üst düzey yetkililer ve kültürel figürlerden oluşan 30 kişilik bir heyet gönderdi. RDIF tarafından yapılan 22 Ekim tarihli açıklamada, Rusya’nın Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonuna destek sunduğu ve kültürün iki ulus arasında köprü görevi gördüğü vurgulandı, Muhammed bin Salman’ın kültürel vizyonu övüldü. Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’na götürülen Kandinsky sergisinin 2019 yılı başında düzenlenecek büyük “Kandinsky ve Rusya” sergisinin lansmanı olduğu aktarıldı. Rusya’nın en yüksek tirajlı iş dünyası gazetesi Kommersant ise “Kandinsky ve Rusya” sergisinin Vladimir Putin’in Riyad’a yapacağı, henüz tarihi netleşmemiş ziyaretiyle eş zamanlı düzenleneceğini iddia ediyor.

Batı’nın kültürel boykotu yayılıyor

Bir yandan Rusya’nın Suudi Arabistan’a yönelik kültürel hamleleri devam ederken, diğer yandan da Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından, dünyanın önde gelen kültür kurumları ve profesyonelleri Suudi Arabistan ile olan ilişkilerini gözden geçirme kararı alıyor. Ünlü İngiliz mimar Norman Foster’ın Suudi Arabistan’ın 500 milyon dolarlık “mega şehir” projesi Neom’dan çekildiğini duyurmasının ardından New York’taki Brooklyn Müzesi ve Metropolitan Sanat Müzesi, Suudi sponsorluklarını askıya aldı. Columbia Üniversitesi de Suudi Veliaht Prensi Salman tarafından desteklenen Misk Sanat Enstitüsü Başkanı Ahmed Mater’in konuşmasını iptal etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.