Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yeni ses kaydı iddiası: “Patronunuza söyleyin, işi bitirdik”

New York Times (NYT) gazetesi, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yeni iddialara yer verdi.

İsmi açıklanmayan üç Türk yetkilinin elindeki ses kayıtlarına dayandırılarak verilen habere göre, Kaşıkçı’yı sorgulamak üzere Türkiye’ye giden 15 kişilik ekipte yer alan Mahir Mutreb, cinayetin ardından bir Suudi yetkiliyle telefonda Arapça konuşuyor ve “Patronunuza söyleyin, işi bitirdik” diyor. Haberde, Mutreb’in telefonla konuştuğu kişinin, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın danışmanlarından biri olduğu tahminine yer veriliyor. Habere göre görüşmede, Veliaht Prens’in adı söz konusu telefon görüşmesinde geçmiyor, ancak ABD’li istihbarat yetkilileri “patron” ifadesinin Muhammed bin Salman’ı işaret ettiği görüşündeler.

NYT aynı haberinde, ses kayıtlarının, geçen ekim ayında Türkiye’yi ziyaret eden CIA Başkanı Gina Haspel’e de dinletildiği bilgisini paylaştı. Haspel’in ses kayıtlarını beraberinde ABD’ye götürmesine izin verilmediği de haberde yer alan diğer iddialar arasında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kayıt tam bir felaket”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa ziyaretinden dönüşünde uçakta gazetecilere Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Cinayete ilişkin ses kayıtlarını Batılı liderlere dinlettiğini ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “Biz bu cinayetle ilgili ses kayıtlarını bizden isteyenlerin hepsine dinlettik. İstihbarat örgütümüz hiçbir şeyi saklamadı. Kayıt gerçekten bir felaket. Suudiler’in istihbaratçısı kaydı dinlediğinde, ‘Herhalde bu eroin almış; bunu ancak eroin alan birisi yapar’ diyecek kadar şoke oldu.”

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik ile ilgili bazı belgeleri almak için 2 Ekim tarihinde gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkamamış ve kendisinden uzun süre haber alınanamıştı. Cinayet iddialarını bir süre reddeden Suudi Arabistan yönetimi, ilerleyen günlerde Kaşıkçı’nın sorgu sırasında yanlışlıkla öldürüldüğünü kabul etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.