Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kahve mi çay mı? Cevap genlerinizde saklı olabilir

The Guardian’ın haberleştirdiği araştırmaya göre, kahve ya da çay tercihi kişilerin genetik bilgisinde saklı. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Bilim insanlarına göre, bazı maddelerin acılığını algılayan tat alma duygularımızın olduğu genetik bilgimiz bizleri kahve ya da çaya yönlendiriyor. Burada genetik yatkınlık önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Northwestern Üniversitesi’nde çalışan ve araştırmanın ortaklarından biri olan Dr. Marilyn Cornelis, “Bu çalışma içeçek tercihlerimizi ve tat alma hissimizi belirleyen unsurları anlamada önemli bir katkı sunuyor” dedi.

Çalışma Scientific Reports Journal’da yayınlandı. Bilim insanları bunun için iki veri seti kullandı. Bunlardan ilki, ikizlerin tat alma algısı üzerine olan çalışma ve diğeri de kişilerin içecek eğilimilerini ve genetik bilgilerini sergileyen Birleşik Krallık Biobankası verileri. Böylece bilim insanları, genetik bilgiler ile içecek tercihleri arasında genel bir eğilim olup olmadığını bulmak istedi.

Buna göre, kafeinin acılığını algılamada genetik yatkınlığı daha çok olanlar kahveyi daha çok tüketiyor. Kinin gibi bir maddeyi algılama kapasitesi yüksek olan bir genetik yatkınlıkta ise daha az kahve tercihinde bulunulduğu görüldü. Bunun tam tersi eğilimlerin çay tercihinde de olduğu iddia edildi.

Uzmanlar bu çalışmanın sınırları olduğunu söylüyor. Bunun sebebi ise veri setlerini ortaya koyan unsurun insanların kendi cevapları olması. Bir manipülasyon olma ihtimali de olabilir. Yine de Cornelis “Tat alma ile ilgili genetik bilgimiz alkol, kahve ve çay tercihlerimizde önemli bir rol oynuyor. Örneğin çaya yönelmemiz, kahvenin acılığından kaçınmanın sonucunda gelişiyor olabilir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.