Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da marihuana stokları tükeniyor

BBC’nin haberine göre Kanada’daki dükkânlar, marihuananın yasallaşmasının üzerinden henüz bir ay geçmesine rağmen piyasaya ürün yetiştirmekte zorluk yaşıyor.

Yasallaşmadan sonraki ilk günlerde satıcı James Burns, bölgesel tedarikçiden siparişinin henüz yarısını almış olmasına rağmen, beş marihuana dükkanının raflarında yeterince ürün bulunduğundan emindi. Şimdi ise çalışanları, günün erken saatlerinde yeni stokların açılıp açılmadığını kontrol etmek için devletin internet sitesini anbean takip ediyor.

“Ürün arzı varken çok rahat büyük siparişlerde bulunabiliyorduk. Ama tabii, hiç arz olmadığı zaman, büyük bir şirket olmak kâr etmiyor. Devletin deposu boşsa, boştur. Yapabileceğin bir şey yok.”

Yasallaşmasından sonra oluşan marihuana kuyrukları.

Eğlence amaçlı marihuana yasallaştığından beri, Kanada’da stoklarda sıkıntı yaşanıyor. Dükkân sahibi Thomas Clarke, ilk gün bir haftalık marihuana stokunu sattığını söylüyor. Clarke ayrıca, o günden beri hiçbir zaman istediği kadar marihuana tedarik edememiş.

Quebec’teki bölgesel marihuana satış ajansı, siparişlerinin ancak yüzde 20 ile 30’u arasında ürün tedariki olduğunu söylüyor. Fakat bunların hiçbiri sürpriz değil. Toronto merkezli ekonomik düşünce kuruluşu CD Howe Enstitüsü, şu anki tedarikin ilk aylardaki talebi ancak yüzde 30-60 kadar karşılayabileceğini belirtiyor. Ancak sektör temsilcileri, marihuana kıtlığının tahmin edilenden kötü olduğu görüşünde. Satıcı Burns, “Böyle olacağını herkes biliyordu. Fakat bu kadar çabuk ve keskin olacağını değil” diyor.

Tüketiciler karaborsaya döneceklerini açıklarken, federal hükümet ABD’de marihuanayı yasallaştıran eyaletlerdeki örneklere bakarak yasa dışı satıcıların bitirilmesinin zaman alacağını söylüyor.

Angus Reid Enstitüsü, yayınladığı ankette her sekiz Kanadalıdan birinin yasallaşmasından bu yana marihuana kullandığını ortaya çıkardı. Ülkedeki marihuana satış lisanslarını dağıtan Health Canada, üreticilerin 14,500 kilogram kuru marihuana ve 370 litre marihuana yağı sevk ettiklerini, stoklarda da 90 ton marihuana daha bulunduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.