Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin’de kayıp denizaltı bir yıl sonra bulundu, aileler bekleyişte

El Pais’in haberine göre, bir yıl önce kaybolan Arjantin’e ait ARA San Juan denizaltısı, geçen cuma günü, ülke kıyılarından 600 kilometre ötede 907 metre derinlikte bulundu. Hükümet, maliyeti yüksek bir kurtarma operasyonuna girişmekle 44 denizcinin bedenini okyanusun derinliklerinde bırakmak arasında kararsız.

Açık olan bir şey varsa o da ailelerin hızlı bir kurtarma operasyonu beklememesi gerektiği. Arjantin Savunma Bakanı Oscar Aguad, ellerinde gerekli ekipman bulunmadığı için operasyonun zor olacağını belirtti.

ARA San Juan denizaltısı, harekât üssüyle son kez bir yıl önce, 15 Kasım 2017 sabahında iletişime geçmişti. Kaptan su almaya başladıklarını ve elektrik sistemindeki kısa devreden ötürü denizaltının alev aldığını bildirdi. Saatler sonra, askeri alarm sistemleri Güney Atlantik’te bir patlama tespit etti.

ARA San Juan’ın kalıntıları.

Savunma Bakanı Aguad kazanın nedenine dair “Patlama, denizaltı su basıncının materyalin artık dayanamayacağı kadar derine indiğinde oluşmuş” diye konuştu.

Batık denizaltıyı bulan özel şirkete ait Norveç bandıralı Seabed Constructor adlı gemi, 40 kişilik mürettebatıyla denizin dibinde 7 bin kilometrekarelik bir bölgeyi taradı. Geminin sahibi Houston merkezli Ocean Infinity şirketine 7,5 milyon dolar ödenecek.

Aileler tepkili

New York Times’ın haberi ise kurbanların yakınlarını merceğe alıyor. Pek çok aile, arama çalışmalarının 52 gün boyunca Başkanlık Sarayı La Casa Rosada önünde kamp kurmaları sayesinde başlatıldığını, hükümetin yakınlarının durumuna kayıtsız kaldığını iddia ediyor.

55 yaşındaki anne Yolanda Susana Mendiola “Bu istediğim bir şey değil, ihtiyaç duyduğum bir şey. Yasını tutmak için oğlumdan bir parça istiyorum” diyor.

Denizci Leandro Cisneros’un annesi Yolanda Susana Mendiola.

Geçen pazar günü Donanma Komutanı José Luis Villán, ailelerle bir araya gelerek sürecin yavaş ilerleyeceğini ve denizaltının kurtarılması kararının kazayı araştıran yargı mercilerince verileceğini söyledi.

Oğlunu kazada kaybeden Daniel Esteban Polo toplantının ardından “Açık açık demese de eve dönmemizi istedi. Yarın dönüyorum. Hayatıma geri dönmem lazım” dedi. Bir yıldır oğluna ulaşılması için kurban yakınlarının kaldığı otelde bekleyişte olan Juan Alberto Aramayo ise “Denizaltı çıkarılana kadar bir yere gitmiyorum. Bunun yapılabileceğini biliyoruz” diye konuştu.

Geçen pazar bir grup denizci yakını, Mar de la Plata Deniz Üssü yakınındaki bir yolu trafiğe kapattı. Aileler protestoda teker teker mürettebatın isimlerini okudu.

Protestocu grupta yer alan 38 yaşındaki Andrea Mereles, 8 yaşındaki oğlu Tiziano’ya babasının öldüğünü söyleyip söylememek konusunda tereddütlü. Tiziano bir yıldır babasının eve döneceği hayaliyle yaşadığını anlatan Meireles “Babası onun en iyi arkadaşıydı. Ona, en iyi arkadaşının artık dönmeyeceğini söylemem gerek” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.