Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maaşlar yavaş artarken kiralar uçuyor: ABD’nin zengin şehirlerinde evsizlik artışta

Los Angeles’ta bulutlu bir eylül akşamıydı. Ders anlatmaktan ve sınav kâğıdı okumaktan yorgun düşen 57 yaşındaki antropoloji profesörü L., köpeğini tavuk parçalarıyla besledikten sonra üstünü değiştirerek yatağını hazırlamaya başladı.

L.’nin “yatağı” aslında, üç aydır “evim” dediği otoparktaki 2015 model Nissan marka otomobilinin yolcu koltuğu: “Uçakta uyumak gibi –ama first class değil.

L. aynı anda iki halk eğitim merkezinde ders vermeyi sürdüremeyince işini kaybetmiş ve sonrasında kirasını ödeyemez hale gelmiş. Temmuz ayında birikmiş parası tükenen L., kâr amaçlı olmayan bir kuruluş olan ve sakinlerine güvenlik, seyyar tuvalet, internet ve şarj cihazları sağlayan Safe Parking L.A.’a ait bir otoparkta kalmaya başlamış. Otoparkta yaşayan 16 kişinin 10’u kadın, 2’si çocuk ve yarısı iş sahibi.

Bloomberg’in haberine göre, Los Angeles medyasındaki manşetler 2018’de evsizlik oranının yüzde 4 düştüğünü söylese de 2012’den beri evsizlerin sayısı yüzde 47 artışla 52 bin 765’e ulaştı. İlk defa evsiz kalanların sayısında ise bir yılda yüzde 16’lık artış var.

Federal istatistikler, ABD ekonomisinin 2008 krizinden sonra toparlanmasıyla evsizlik istatistiklerinde düşüş olduğunu gösteriyor. Fakat bazı şehirlerde evsizlik oranları artışta. Özellikle de insanların ev bulamayıp arabalarında kaldığı ülkenin batısında. Seattle’daki evsiz sayısı bir yılda yüzde 17 arttı. Aynı dönemde şehirdeki önemli işverenlerden Amazon.com’un değeri yüzde 68 artarak 675 milyar dolara ulaştı.

Barınma ve Kentsel Gelişim Bakanlığı’nın yaptığı bir anket, Apple, Facebook ve Google’ın merkezi olan Kaliforniya’da 134 bin kişinin evsiz olduğunu ortaya çıkardı; bir yılda yüzde 14 artış. Bunların üçte ikisi ise tamamen korunmasız, ne arabaları ne de başını sokabilecekleri başka bir şey var.

Batı Sahili’nde en az 10 eyalet son yıllarda artan evsizlik oranları karşısında olağanüstü hal ilan etti. Durumun kötüleşmesinin arkasındaki sebep aslında çok basit: maaşlardaki yavaş artış ve artan kiralar pek çok insanı barınma hakkından yoksun bıraktı. Düşük gelirliler için mevcut konut sayısı 2010-2016 arasında yüzde 62 azaldı. Los Angeles’ta bir yatak odasının kirası 2010’dan beri yüzde 43’lük artışla ortalama 2 bin 371 dolara ulaştı.

Bonita Campbell, Safe Parking L.A.’da. Evsiz kaldıktan sonra otellere para harcayan Campbell, parası kalmayınca arabasında kalıp iş aramaya devam etmeye karar vermiş.

Evsizlik meselesi, sosyal yardım programlarının kesilmesi ve maaşlardaki düşüş, 1980’li yıllarda ülkenin gündemine girdi. George W. Bush yönetimi soruna çözüm üretmek için programlar başlattı ve Barack Obama 2010’a kadar kronik evsizliği, 2020’ye kadar ise çocuk ve aile evsizliğini bitirme sözü verdi. Şimdi ise Donald Trump yönetimi, federal barınma yardımı alanlar için kiraları yükseltme önerisiyle çözümü daha da zorlaştırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.