Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de doktorlar Ulusal Silah Birliği’ne karşı kampanya başlattı: “Silah kontrolü hemen şimdi!”

Bireysel silahlanma tartışmalarının yeniden alevlendiği ABD’de doktorlar, ülkenin en güçlü lobilerinden Ulusal Silah Birliği’ne (National Rifle Association-NRA) karşı kampanya başlattı.

Twitter üzerinden “This is Our Lane” ve “Gun Control Now” sloganlarıyla başlatılan kampanya geçen hafta, ABD’de bireysel silahlanmayı savunan NRA’nın Los Angeles’ta meydana gelen bar baskınından hemen sonra attığı şu tweet üzerine gelişti:

“Birileri şu kendini beğenmiş silah karşıtı doktorlara kendi şeritlerinde durmalarını söylesin!”

NRA’nın bu tweetine karşı doktorlar, ameliyathanelerdeki ve muayenehanelerdeki hikâyelerini paylaşarak silahlanma karşıtı seslerini yükseltti:

“Haftada cesetlerden kaç mermi çıkardığımı biliyor musunuz? Bu sadece benim şeridim değil benim karayolum.”

“Benim şeridim eşi tarafından öfke anında silah çekilen hamile bir kadın. Hayatta kalmasının sebebi bebeğinin mermiyi durdurması. Hiç paramparça bir bebek teslim etmek zorunda kaldınız mı? Bu benim sınırım. Seninki nedir?”

Nebraska’da enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Dr. Sara Hurtado Bares, tıp alanındakilerin sesinin daha yüksek ve net duyulmasının artık tam zamanı olduğunu belirtti ve “Yeter yeterdir” dedi.

Kişisel hikayesini paylaşan doktorlardan bir diğeri Regina Royan, 22 yaşında birinin kalbini elinde tuttuğunu ve silah yaralanmasının hasar verdiği kalbe parmağıyla tampon yaptığını ifade etti ve NRA’ya hitaben “Anlatın bana, bu kimin şeridi?” dedi.

The Guardian’da konu ile ilgili yapılan haberde kendisi ile konuşulan Pennsylvania Üniversitesi’nde görevli cerrahi profesörü Dr. Mark Seamon, önceden hekimlerin gündelik hayatta gördükleri vahşet ile ilgili konuşma noktasında endişeli olduklarını belirtti. “Artık yeter!” diyen Seamon ekledi: “Sayısız kişiye sevdikleri birinin öldüğünü söylemek zorunda kaldım. Bu asla kolay bir şey değil. Dürüst olmak gerekirse, bunun daha kolay olmasını da istemiyorum, artık bunu yapmak zorunda kalmamak istiyorum.”

Dr. Judy Melinek doktorların bu paylaşımlarının, hastaneye bağış yapanlara ya da silah sahibi hastalara karşı bir tavır olarak algılanmamasını da istedi.

ABD’de bireysel silahlanma tartışması bir süredir devam ediyor

Yaklaşık 5 milyon üyesi olduğu söylenen NRA, ABD’deki en güçlü lobilerden biri ve siyasetçilere maddi destek de sağlıyor. NRA, 2o16 yılında Trump’ın başkanlık seçimlerinde de tanıtım kampanyalarına fon aktarmıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın da bireysel silahlanmayı ve NRA’yı desteklediği biliniyor. Geçen mayıs ayında derneğin yıllık toplantısında bir konuşma yapan Trump, ‘silah yasası’nın sertleştirilmeyeceğini belirtmişti.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, 2017’nin Şubat ayında Florida eyaletinin Parkland şehrinde meydana gelen gerçekleşen ve en az 17 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı sonrasında silahlanma ile ilgili çıkan tartışmalarda NRA’ya karşı daha mesafeli bir tavır takınan Trump, NRA’nın geçen yılki açılış konuşmasında ise, öğrencilerin bireysel silahlanmasına karşı olmaktan ziyade, öğretmenlerin de silahlanması gerektiğini savunmuştu.

Parkland saldırısı sonrası silahlanma karşıtı protestolar yapılırken, NRA, silahlanmaya karşı yasal kısıtlamalara destek vermemişti. ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında bireysel silahlanma konusunda farklı görüşler olduğu biliniyor. 6 Kasım’daki ara seçimlerde Demokratların Cumhuriyetçiler karşısında Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kazanmaları da silahlanma meselesinde yeni tartışmaların yaşanabileceğinin işareti olarak kabul ediliyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.