Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gözaltında hayatını kaybeden Honduraslı trans göçmenin otopsisinde istismar izlerine rastlandı

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi ICE tarafından gözaltında tutulurken geçen mayıs ayında ölen Honduraslı göçmen trans birey Roxsana Hernandez Rodriguez’in otopsisinde istismar izlerine rastlandı. ICE kayıtlarında ise Rodriguez’in ölüm sebebi kalbinin durması olarak gösteriliyor.

The New York Times’ta Sandra E. Garcia imzasıyla yer alan habere göre, bağımsız bir kuruluş tarafından yapılan ve bu hafta açıklanan otopsi raporuna göre, 33 yaşındaki Rodriguez, HIV virüsünün yarattığı komplikasyonlar sırasındaki dehidrasyon sebebiyle hayatını kaybetmiş.

Rodriguez’in alıkonulduğu 16 gün boyunca tedavisi gerçekleşirken herhangi bir istismara maruz kalıp kalmadığı üzerinde duruluyor. Haberde, Rodriguez’in ölümü ile ilgili otopsi bulgularının ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi ICE’nin sorumluluğuna işaret ettiği iddiası mevcut. ICE ise, Rodriguez’in gözaltında tutulduğu süreçte herhangi bir istismara maruz kalmadığı iddiasını sürdürüyor.

ICE’nin kayıtlarına göre Rodriguez, ABD-Meksika sınırında San Diego ve Tijuana arasındaki San Ysidra girişinden 9 Mayıs’ta ABD’ye geçti ve 25 Mayıs’ta New Mexico’da hastanede hayatını kaybetti.

ICE: “Ölüm sebebi kalbinin durması”

Rodriguez’in otopsisi, ICE’yi dava eden sivil toplum kuruluşu Transgender Hukuk Merkezi’nin tuttuğu adli tıp uzmanı Dr. Kris Sperry tarafından yapıldı. Rodriguez’in vücudunda görünürde herhangi bir zedelenme olmamasına rağmen, Dr. Sperry yumuşak dokularda ve kaslarda derin bir kanama olduğunu tespit etti. İlk otopsi ICE adına New Mexico Muayanehane Ofisi tarafından yapılmıştı. ICE’nin açıklamasına göre Rodriguez ölümünden bir hafta önce zatürre belirtileri, dehidrasyon ve HIV virüsü ile ilgili semptomlar sebebiyle hastaneye götürüldü. ICE sözcüsü Danielle Bennett, Rodriguez’in ICE gözetimindeyken istismara uğradığı iddialarını yalanladı. ICE, Rodriguez’in ölüm sebebini kalbinin durması olarak kayıt altına almış.

Rodriguez ile, göçmenlerin ABD’ye ilk girdiklerinde iltica işlemleri başlayana kadar ICE tarafından tutuldukları alanda karşılaştığını belirten şu anda Boston’da bulunan 23 yaşındaki Marbeli Bustillo, NYT  tarafından kendisiyle telefonla yapılan mülakatta Honduraslı göçmenin aralarından alındığını ve doktor onu aldıktan sonra bir daha göremediklerini ifade etti.

Transseksüel kadın bireyler daha öncesinde ICE tarafından erkeklerle aynı bölümde tutulurken 2015’te alınan yeni kararla onların da kadınların tutulduğu bölmede olmasına karar verildi.

Transgender Hukuk Merkezi Dava Direktörü Lynly Egyes, yaptığı basın açıklamasında Rodriguez’in ölümünün “tamamen önlenebilir” olduğunu belirtti.

“Honduras’ta gördüğü zulüm, şiddet ve ayrımcılık sebebiyle göç yoluna düşmüştü”

Haberde yer verildiği üzere, Rodriguez Honduras’tan bir göç kafilesi ile yola çıkıp Tijuana’ya ulaşmış. Rodriguez ile aynı göç kafilesinde olan ve onunla Tijuana’da tanışan 19 yaşındaki Edgar Reyes’e göre, Rodriguez ülkesinde gördüğü zulüm, şiddet ve ayrımcılık sebebiyle göç yoluna düşmüştü. Reyes, Rodriguez ile ilgili olarak “Onun yüzündeki acıyı görebilirdiniz” dedi ve Rodriguez’in sıkıntılarını grupla paylaştığını ve grup olarak sürekli birbirlerine destek olduklarını belirtti. Reyes, homoseksüel Honduraslı bir birey olarak Rodriguez’in yaşadıklarını anladığını da sözlerine ekledi.

ICE’nin kayıtlarına göre, Rodriguez 2005-2009 arasında yasa dışı yollardan iki kez Meksika-ABD sınırını geçerek ABD’ye ulaştı. Rodriguez, Haziran 2014’te de üçüncü kez ABD’ye giriş yaptı ve iki ay sonra yakalanıp tekrar sınır dışı edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.