Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro’dan ilk adım: Brezilya 2019 İklim Konferansı’na ev sahipliği yapmaktan vazgeçti

Geçen ay yapılan seçimleri kazanan Jair Bolsonaro’nun kurduğu yeni Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 25. Taraflar Konferansı’na (COP25) ev sahipliği yapmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Brezilya Dışişleri Bakanlığı, UNFCCC’nin başındaki Patricia Espinosa’ya gönderdiği mektupta daha önce 2019’da Brezilya’da düzenlenmesi kararlaştırılan COP25’ten hükümet değişikliği ve bütçe kısıntıları nedeniyle çekildiklerini bildirdi.

Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) adayı olarak seçimlere giren aşırı sağcı Jair Bolsonaro, 28 Ekim’de yapılan ikinci turda oyların yüzde 55,2’sini alarak Brezilya’nın yeni devlet başkanı seçilmişti.  Bolsonaro, seçim kampanyası sırasında iklim değişikliğine inanmadığını, ülkesini Paris Anlaşması’ndan çekeceğini, Çevre Bakanlığını kapatacağını ve Amazon ormanlarının yok edilmesine hız vereceğini açıkça söylemişti. Bolsonaro 1 Ocak 2019’da göreve başlayacak.

Brezilya’nın İklim Değişikliği Konferansı’na katılımı, şu anda dünyada en çok sera gazı salımı yapan yedinci  ülke olduğu ve küresel iklimi düzenlemede Amazon Ormanları önemli bir rol oynadığı için, küresel hedeflerin karşılanmasında hayati önem taşıyor.

Birleşmiş Milletler sistemine göre, 2019 İklim Konferansı’na bir Latin Amerika ülkesinin ev sahipliği yapması gerekiyor. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması beklenen konferans için daha önce Brezilya dışında aday ülke çıkmamıştı. Peru 2014 yılında düzenlenen konferansa ev sahipliği yapmış ve bu toplantı yaklaşık 72 milyon euroya mal olmuştu.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sözcüsü Alexander Saier, eğer 2019 İklim Konferansı için Latin Amerika ülkelerinden bir aday çıkmazsa toplantının Almanya’nın Bonn şehrinde bulunan İklim Sekreterliği’nde yapılacağını duyurdu.

BM İklim Değişikliği Konferansı COP24 bu yıl Polonya’nın Katoviçe şehrinde 2-14 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.