Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (32): Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı verileri, Gripin işçilerinin grevi, Flormar direnişi 200. gününde

DİSK, 2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı’nı düzenledi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) iki gün süren 2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı’na yurtiçi ve yurtdışından sendika temsilcileri ve işçi sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanları katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca yaptı. Konca konuşmasına 3. Havalimanı işçilerini selamlayarak başladı.

Konferansta konuşan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan da, iş sağlığı ve iş güvenliğine değinerek, bunun küresel bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise Türkiye’de iş sağlığı ve iş güvenliği açısından çok büyük sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Soma’dan bu yana ülkede neredeyse her yıl bu katliama denk 5-6 olayın yaşandığını söyleyen Çerkezoğlu, yaşanan bu işçi ölümlerinin nedeni olarak ise, sermaye sahiplerinin zihniyetini gösterdi. Çerkezoğlu, “Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği çökmüştür” diye konuştu. Çerkezoğlu herkesi, 3. Havalimanı işçilerinin 5 Aralık’ta Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülecek olan duruşmalarına çağırdı.

Konferansın ikinci gününde Dr. Ahmet Tellioğlu meslek hastalıkları üzerine bir sunum yaptı. Tellioğlu’nun ardından Prof. Nurcan Özkaplan konuştu. Sunumunda ışıltısıyla göz kamaştıran AVM’lerde çalışan çoğunluğu genç işçilerin yaşadığı sorunlardan bahseden Özkaplan, bu parlak dünyanın ardındaki kölece çalışma koşullarına ışık tuttu. Gazeteci Yazar Ercüment Akdeniz ise mültecilerin ve göçmenlerin çalışma koşulları üzerinde durdu. Sendikaların mülteci komisyonları kurması gerektiğine değinen Akdeniz, Türkiyeli işçiler ile mültecilerin ve göçmen işçilerin kaderlerinin ortak olduğunu belirtti.

DİSK Basın Yayın Dairesi’nden Umar Karatepe, ekonomik kriz koşullarında işçi sağlığı ve iş güvenliği sorununun yakıcılığı daha da hissedilen bir mücadele konusu olduğunu, buna uygun hazırlıkların yapılması gerektiğini belirtti. İSİG Meclisi gönüllüsü Ahmet Sürücü pek çok işyerinde verilen yemeklerin sağlıksız olduğunu çeşitli yönleriyle ortaya koyarken Adalet Arayan İşçi Aileleri adına yapılan konuşmada, yakınlarını iş cinayetleri sonucu yitirmiş ailelerin yürüttüğü çalışmalardan bahsedildi.

Konferansta Türkiye’de iş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörlerin başında gelen inşaat sektörüne ilişkin de çeşitli sunumlar yapıldı. Doç. Dr. Emre Gürcanlı sektörün yapısına ve sektördeki iş cinayetlerinin temel nedenlerine değinirken DİSK/Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları temsilcileri hukuki ve pratik mücadele örnekleri ortaya koydu.

Dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.943 TL, yoksulluk sınırı ise 6.328 TL.

Türk-İş’in, kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.943 TL, yoksulluk sınırı ise 6.328 TL oldu. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 2.385,11 TL olarak hesaplandı.

Türk-İş’in hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bu ay 23 TL arttı. Böylece yılbaşına göre bugün -sadece mutfak harcaması için- 334 TL daha fazla harcama yapma zorunluluğu ortaya çıktı. Yapılması gereken ‘toplam harcama’ bu ay 76 TL artış gösterirken, yılbaşına göre aile bütçesine gelen ek yük ise 1.090 TL oldu.

Araştırmada, Anayasada da ifadesini bulan “geçim şartları”nın olumsuz gelişim gösterdiği belirtildi. Ülkenin ekonomik ve sosyal durumunun yetersizliği gerekçe gösterilip çalışan kesimden öncelikli olarak fedakârlık beklenmesinin yanlış olduğu vurgulandı.

Tutuklu havalimanı işçileriyle dayanışma etkinliği yapıldı

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu tarafından tutuklu işçilerle dayanışma etkinliği düzenlendi. Kadıköy Caferağa Spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşu ve “İnşaat işçisi köle değildir”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarıyla başladı.

Dev Yapı-İş Sendikası üyesi işçilerin “İnşaat işçisi köle değildir” sloganıyla salona girdiği etkinlik, müzik gruplarının söylediği şarkılarla devam etti.

Gripin işçileri greve çıktı

İstanbul Avcılar’da bulunan ve Petrol-İş’in örgütlü olduğu Gripin İlaç Fabrikası’nda, toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca çoğunluğu kadın olan işçiler greve çıktı. Yüzde 25 zam taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıkan işçiler, kriz koşullarını hatırlatarak “Grevdeyiz, kararlıyız. Hakkımızı alana kadar buradayız” dedi.


3 işçinin ölümü protesto edildi

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Cengiz, Limak, Kolin şirketlerinin ortaklığıyla yapılan Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında beton blok montajının çökmesi sonucu üç işçinin hayatını kaybetmesini protesto etti.

Cengiz Holding’in İstanbul Altunizade’deki merkezinin önüne gelen Platform üyeleri, “İş cinayetlerine sessiz kalmayacak, örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” pankartı açıp, basın açıklaması yaptı.

Gaz dolum tesisinde patlama

Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan OKNAL’a ait gaz dolum tesisinde patlama meydana geldi. Yaşanan patlama sonucu tesisin kazan dairesinde çalışan 43 yaşındaki Mikail Şimşek isimli işçi hayatını kaybetti, iki işçi ise yaralandı.

Eskişehir Reysaş’ta işçiler direnişte

DİSK Nakliyat-İş Sendikası’na üye oldukları için Eskişehir’deki Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları’nda işten çıkarılan 15 işçi, işyeri önünde eylem yaptı. Eylemde konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Sendikasına, ekmeğine, geleceğine, onuruna sahip çıkan üyelerimiz işe geri alınıncaya, Reysaş’ta toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar haklı ve onurlu mücadelemiz devam edecek. Reysaş işverenini uluslararası ve ulusal sözleşmelerle, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan örgütlenme, sendikaya üye olma hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz” dedi.

Flormar direnişi 200. gününde

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Flormar Fabrikasında Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. Çoğu kadın 130’dan fazla işçinin direnişi 200’üncü gününe ulaştı.

15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde sürdürdükleri direniş, Gebze Kaymakamlığı’nın eylem alanında soba yakılmasını, çadır kurulmasını ve ses aracından müzik çalınmasını engellemesine rağmen devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.