Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’yı sarsan Sarı Yelekliler’den Priscilla: “Vergilendirme tarzı değişsin ve Vatandaş Meclisi kurulsun çünkü politikacılara güvenmiyoruz”

Le Monde’un haberine göre, Fransa’da 17 Kasım’dan bu yana vergi zamlarını ve hayat pahalılığını protesto eden yüz binlerce insanın oluşturduğu hareketin temsilcileri bugün öğleden sonra Başbakan Edouard Philippe ile bir görüşme yapacak.

Giydikleri sarı yeleklerden ötürü Sarı Yelekliler olarak anılan hareketle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümet temsilcileri bugüne kadar görüşme yapmamıştı. Hükümetin temas kurma konusundaki tavrı ise eylemcilere cevap vermemekti ama bugünkü buluşmayla bu aşılmış olacak. Eylemciler geçen cumartesi günü Paris’te yaptığı eylemle büyük ses getirmiş ve polisin sert müdahalesi ile karşılaşmıştı. Eylemcilerin 1 Aralık Cumartesi günü yine Paris’te eylem yapması bekleniyor.

Macron: “Öfkeyi anlıyorum ama hükümet politikası değişmeyecek”

Macron bu hafta katıldığı bir programda, harekete katılanların öfkesini anladığını, bu insanların ay sonunu getirmekte zorlandıklarını ancak yine de hükümet politikasını değiştirmeyeceğini belirtti. Hükümet bugüne kadar eylemcilerle diyalog kurmama kararı almıştı. Ancak geçen hafta bazı bakanlar ve hükümet temsilcileri çeşitli yerlerde eylemcilerden birkaçıyla görüşme gerçekleştirmişlerdi.

Bugün öğleden sonra Başbakan Edouard Philippe eylemcilerin temsilcilerini kabul edecek. Ancak bu da hareket için oldukça sorunlu çünkü Sarı Yelekliler ortaya çıktığından bu yana görünen bir yüzü, temsilcisi ve lideri yok.

Priscilla Ludosky: “Vergilendirme tarzı değişsin”

Ancak bazı isimler biraz daha öne çıkmış durumda. Le Monde, hareketin en çok görünenlerinden ve hareket öncesi internette akaryakıt zamlarının geri alınması için imza kampanyası başlatan (986.000 kişi bu kampanyaya destek verdi) Priscilla Ludosky ile görüştü. Ludosky, Ekolojik Geçiş Bakanı tarafından hafta içi kabul edilen iki isimden biriydi.

Priscilla Ludosky

Bakanla yaptığı görüşmeden memnun kalmadığını açıklayan Ludosky, “Bu beklediğimiz bakan değildi, hiç de hoş karşılanmadık. Ayrıca olayların bu noktaya gelmesi gerekmiyordu” dedi. Eylemciler akaryakıt zammının geri çekilmesi talebi dışında hayat pahalılığından şikayetçi; hükümetin bu konuda kendilerine ve zenginlere farklı politikalar uyguladığını düşünüyorlar. Halkın kullandığı akaryakıta zam gelirken, hükümet servet vergisini kaldırmış durumda.

Ludosky şunları söylüyor: “Hükümetten halkı vergilendirme tarzlarını değiştirmesini talep ediyoruz. Ama aynı zamanda bir Vatandaşlar Meclisi kurulmasını da istiyoruz, çünkü politikacılara güvenmiyoruz. Hayatımızla ilgili alınan önemli kararların burada tartışılmasını istiyoruz, çünkü bizler dikkate alınmıyoruz. Sözüm ona çevre adına bu kararları alıyorlar, bu tamamıyla iki yüzlülük.”

Ludosky yaptıkları görüşmelerde, hükümette tüm bu sorunlar konusunda bir tavır değişikliği görmediğinin de altını çizdi.

Medyascope.tv olarak biz de Sarı Yelekliler hareketini takip etmeye çalışıyoruz. Bu konuda sitemizde çıkan haberlere ve Alican Tayla’nın konuyla ilgili Paris’ten yaptığı analizleri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz:

https://medyascope.tv/2018/11/23/fransayi-sarsan-sari-yelekliler-kim-ve-ne-istiyorlar/

https://medyascope.tv/2018/11/26/fransada-sari-yeleklilerin-isyani-dinmiyor/

Sefiller, Macron’a karşı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.