Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebi AİHM kararına rağmen reddedildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu 20 Kasım’da karara bağlamış ve tahliye edilmesini istemişti. AİHM’nin kararına karşın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, iki yıldır tutuklu bulunan Demirtaş’ın tahliye talebini reddetti. Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, sosyal medya hesabından mahkemenin tahliye talebini reddetme gerekçesinin AİHM kararının henüz kesinleşmemesi olduğunu açıkladı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin başvuru Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 20 Kasım’da karara bağlamış, kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. maddesine atıfta bulunularak, tutuklamanın gerekçesinin siyasi olduğuna hükmetmiş ve karar kapsamında Demirtaş’ın uzun tutukluluk süresinin Meclis’teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğu, bunun da ifade ve seçilme özgürlüğüne “haklı olmadan müdahale” anlamına geldiği belirtilmişti. AİHM ayrıca, Türkiye’yi bu sebeple maddi ve manevi 25 bin euro tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Demirtaş’ın avukatları, aynı gün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, Demirtaş’ın tahliyesini istemişti. Mahkeme, AİHM kararının çevirisini beklerken, resmi çeviri dün Adalet Bakanlığı tarafından mahkemeye iletilmişti. Bugün toplanan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararına uymayarak, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, mahkemenin ret kararının gerekçesinin AİHM kararının henüz kesinleşmemiş olması olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.