Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’nın yeni Devlet Başkanı Obrador, “rejim değişikliği” vaat ediyor

Meksika’nın 1 Aralık’ta yemin ederek göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Andrez Manuel Lopez Obrador ülke siyasetinde “radikal bir dönüşüm” vaat ediyor. Yemin törenindeki konuşmasında, “Abartılı ya da fazla iddialı gibi gelebilir ama bugün sadece yeni bir hükümetin başlangıcına değil, aynı zamanda siyasi rejimde değişime tanıklık ediyorsunuz” diyen 65 yaşındaki siyasetçi, ülkesi ve diğer Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra sosyal ve geleneksel medyada da isminin baş harflerinin kısaltmasıyla “AMLO” olarak anılıyor.

Altı yıllık görev süresi sonunda bir daha aday olmayacağını şimdiden duyuran AMLO yoksulluk, yolsuzluk ve kanlı uyuşturucu savaşlarıyla yorgun düşmüş halka yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele ile adalet vaat ederek iktidara geldi. Daha önce iki kez başkanlık yarışını kaybeden AMLO, haziran ayındaki seçimlerde ilk turda oyların yüzde 53’ünü alarak seçildi; 2014’te kurduğu “MORENO” kısaltmasıyla bilinen Ulusal Yenilenme Partisi de aynı seçimde parlamento çoğunluğunu elde ederek, 89 yıldır iki parti arasında geçen iktidar mücadelesine yeni bir soluk getirdi. 

AMLO inatçı bir kişilik olarak biliniyor: “İnatçıyımdır. Böyle bilinirim. Başkanlığımda da yolsuzluğu bitirmek için inatla, bıkmadan, usanmadan, ısrarla, deliler gibi çalışacağım,” diyor.

Neoliberal ekonomi politikalarının halka felaket getirdiğini savunan AMLO, değişim ve dönüşüm sürecini yönetirken davranışlarıyla topluma örnek olmayı seçmiş görünüyor. Devlet başkanlığı maaşını (kabine üyelerininkiyle birlikte) yüzde 60 azaltan Meksikalı siyasetçi, başkanlık sarayına taşınmak yerine mevcut konutunda ikamet etmeye karar verdi, korumalarının sayısını azalttı ve “Trump’ta bile böylesi yok” diye esprili bir dille lanse ettiği başkanlık uçağını satışa çıkardı. 

AMLO’nun “Ülkede bu kadar yoksulluk varken binmeye utanırım” dediği Boeing Dreamliner 787-8 tipi uçak 2012’de eski Devlet Başkanı Felipe Calderon tarafından sipariş edilmiş ve 2016’da teslim alınmıştı. 392 milyon dolara satın alınan uçağın yıllık masrafının 25 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

2000-2006 yılları arasında başkent Mexico City’nin belediye başkanlığını yürüten Meksika’nın yeni lideri, iş çevrelerinden büyük tepki gören bir vaadini ise şimdilik yerine getirmeyecek gibi duruyor. Obrador, ekim ayında bir mini referandum tertipleyerek başkente yapılması planlanan 13,3 milyar dolarlık yeni havalimanı projesine dair halktan görüş istemişti. 129 milyon nüfuslu ülkede, dört gün süren oylamaya sadece 1 milyon kişi (toplam seçmenin yüzde 1’i) katılmış ve sonuç havalimanı projesi aleyhine çıkmıştı. Solcu liderin bu sonucu baz alarak projeyi iptal edeceğini duyurması üzerine Meksika’nın para birimi peso dolar karşısında değer kaybetmiş, piyasalarda büyük sarsıntı yaşanmıştı. Bu panik havasının nedeni, yeni havalimanı projesinin iptali halinde, projenin finansmanı için ihraç edilen 6 milyar dolar tutarındaki bononun karşılığının yatırımcılara geri ödenmesinin gerekmesi. AMLO başkanlık yemini sırasında icraat programını duyururken havalimanı konusuna değinmedi; yorumcular işin resmiyete dökülmeyeceğini tahmin ediyor. Buna mukabil yeni başkan, yakıt fiyatlarının düşmesine yardımcı olacağını söylediği yeni bir rafineri projesine başlanacağını duyurdu. Lopez Obrador görevdeki ilk gününde de, El Salvador, Guetemala ve Honduras ile, bölgedeki göç sorununa yeni iş sahalarını açarak çözüm bulmayı amaçlayan bir anlaşmaya imza attı. 

Evli ve dört çocuk sahibi olan Obrador, 100 yıl önceki Meksika Devrimi, 19. yüzyılda ülkede hayata geçirilen liberal reformlar ve ülkenin İspanya’dan bağımsızlığını kazanması olarak sıraladığı ülke tarihinin en önemli üç döneminden sonra, kendisininkinin de aynı önemi haiz “dördüncü dönüşüm” dönemi olacağını söylüyor. Bakalım vaat ettiği gibi o mu iktidarı dönüştürecek, yoksa örneklerine sık rastladığımız üzere iktidar mı onu?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.