Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’de BM’ye Suud jesti: Yaralı Husiler’in Umman’a götürülmesine izin çıktı

Yemen’de ateşkes arayışını sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) bugün 50 civarında yaralı Husi milisini tedavi için ülkeden çıkaracak. Milisler, BM’nin uçağı ile Umman’a götürülecek.  

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri daha önce Husiler’in sağlık gerekçesiyle dahi ülkeden çıkışına izin vermiyordu. BM Yemen Özel Elçisi Martin Griffiths, iznin önümüzdeki günlerde İsveç’te yapılması planlanan ateşkes görüşmeleri öncesinde güven artırmak için verildiğini söyledi.

Yemen’de dördüncü yılını doldurmak üzere olan savaşın yol açtığı yıkım, BM tarafından dünyanın en büyük insani krizi olarak nitelendiriyor. Yemen, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından havadan, karadan ve denizden abluka altında tutulduğu için ülkede milyonlarca kişi açlığın pençesinde. Yardım kuruluşlarının tahminlerine göre, en az 85 bin çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybetti bile.

Oslo’da bu hafta gerçekleştirilmesi beklenen ateşkes görüşmelerine Suud destekli Yemen Devlet Başkanı Abdurrabuh Mansur Hadi ile ülkenin kuzeyini denetimleri altında tutan Husi milislerin temsilcileri katılacak. Eylül ayında Cenevre’de yapılması planlanan benzer bir görüşmeye, Husiler Yemen’e güvenli bir şekilde geri dönmeleri için garanti verilmediği gerekçesiyle son anda katılmamıştı.

Uluslararası toplum ise Yemen’de olup bitene yakın zamana dek duyarsız kaldı. Nihayet gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi sonrasında, Riyad’ın Yemen politikası da sorgulanmaya başlandı. Baskılar üzerine geçen ay ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafları ateşkese davet ettiyse de, savaş için Suudi Arabistan’a verilen askeri desteği kesmeyeceklerini net bir şekilde ifade etmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.