Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Hamas’ın kınanması için hazırladığı tasarı BM Genel Kurulu’nda reddedildi

Amerika Birleşik Devletleri’nin Hamas’ı terör örgütü olarak niteleyip kınayan ve Gazze’deki şiddet eylemlerini son vermeye çağıran karar tasarısı reddedildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda tasarı lehine 87 oy çıkarken, aleyhteki oyların sayısı 57, çekimserlerin sayısı da 33 oldu. Böylece tasarının kabul edilmesi için gerekli üçte iki oy çokluğuna ulaşılamadı.

Genel Kurul’da ülkelerin oyları.

Oylamadan kısa süre önce ABD, tasarının kabulü için salt çoğunluğun yeterli olması için teklif vermiş, ancak Genel Kurul üyeleri tasarının üçte iki çoğunlukla geçmesi yönünde Kuveyt’in verdiği karşı teklifi kabul etmişti.

Hamas’ın kınanmasına karşı oy kullanan ülkeler arasında son dönemde İsrail’le yakınlaşan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Umman’ın da yer alması dikkat çekti. Mısır, Ürdün, Fas ve Sudan da tasarı aleyhine oy kullandılar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, tasarıdan yana oy kullanan ülkelerin sayısal üstünlüğüne dikkat çekerek sonucu Hamas’a karşı bir “zafer” olarak nitelendirdi.

Netanyahu, ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley’e de özel olarak teşekkür etti. Tasarı, ay sonunda görevi bırakmaya hazırlanan Halley’in BM’deki son faaliyeti olarak kayıtlara geçti. ABD Başkanı Donald Trump’in Halley’in yerine Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, eski Fox Tv sunucusu Heather Nauert’i ataması bekleniyor.

Nikki Halley

Katar’dan Hamas’a 15 milyon dolar

Bu arada Katar, Gazze’deki Hamas yönetimine 15 milyon dolar nakit para yolladı. Parayı taşıyan Katarlı elçi, İsrail’in izniyle Erez sınır noktasından geçerek emaneti Hamas yönetimine ulaştırdı. 15 milyon doların 5 milyonunun 30 bin kamu çalışanına maaş olarak, 5 milyonunun şehit ve gazi ailelerine yardım olarak, kalanının da istihdam yaratacak projeler için kullanılacağı bildirildi. Katar geçen ay da yine aynı şekilde Hamas’a 15 milyon dolar göndermişti. Bu para yardımları İsrail ile Hamas arasında, Mısır, Katar ve BM’nin de desteğiyle varılan ateşkes anlaşmasının parçası olarak Katar’ın Hamas’a vermesi beklenen 90 milyon doların ilk iki taksidi. Katar anlaşma çerçevesinde Gazze’deki elektrik santralinin yakıtını da temin ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.