Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galaktik yolculuk: Voyager 2 uzay aracı yıldızlararası alana girdi

The New York Times’ın haberine göre, bundan 40 yıl önce Ulusal Havacılık ve UzayDairesi (NASA) tarafından uzaya yollanan Voyager 2 uzay aracı fırlatılışından 41 yıl sonra yıldızlararası alana giriş yaptı. Daha önce sadece Voyager 1 adlı uzay aracı 2012 yılında yıldızlararası olarak adlandırılan bölgeye giriş yapmıştı.

NASA tarafından yapılan açıklamada Voyager 2’nin dün itibariyle Samanyolu Galaksisi’nde yıldızlararası bölge olarak bilinen bölgeye giriş yaptığı belirtildi.

Voyager uzay araçları 1977 yılında Güneş Sistemi’nin dev gezegenleri ile ilgili bilgi toplamak ve gözlem yapmak için tasarlanmıştı. Ancak ünlü bilim insanı Carl Sagan’ın tavsiyesiyle araçların gezegensel gözlemleri tamamlanınca yıldızlararası bölgeye gönderilmişlerdi. Araçlar 40 yıldır aktif bir şekilde yol alıyor.

NASA’daki bilim insanları güneş sisteminde güneşten kaynaklanan rüzgarlar olduğunu ve bunun uzay araçları üzerinde bir itici güç yarattığını belirtiyorlar. Ancak Kasım ayı itibariyle Voyager 2 uzay aracından garip sinyaller gelmeye başladı. Bunlar, yıldızlararası bölgeden gelen kozmik rüzgarların taşıdığı etkilerdi.

Bu geçişin etkilerinin Kasım ayı itibariyle görüldüğü belirtiliyor. Aracın algılayıcıları yıldızlararası bölgeye geçerken manyetik bir artış bildirdi. Bu farklılık daha önce Voyager 1 2012 yılında söz konusu bölgeye giriş yaparken sezilmemişti çünkü Voyager 1’in plazma algılayıcıları 1980 yılında bozulmuştu.

Araçların uzun bir süre daha yolculuklarına devam edeceği ifade edildi. Ancak Voyager’ların sahip olduğu enerjiyi iyi kullanması için bilim insanları aracın bazı fonksiyonlarını önümüzdeki yıllarda kapatacaklar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.