Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit çıkmazı: İngiltere Başbakanı May için bu akşam güvensizlik oylaması yapılacak

İngiltere Başbakanı Theresa May’in koltuğu tehlikede. Lideri olduğu Muhafazakar Parti içinde özellikle Brexit sürecini iyi yönetemediğini düşünen muhalif kanat, yeterli sayıda milletvekilinin desteğini alarak May hakkında güvensizlik oylaması yolunu açtı. May’in parti liderliğiyle birlikte başbakanlıktan da olması ile sonuçlanabilecek kritik oylama bu akşam yapılacak.

Muhafazakar Parti’de güvensizlik oylaması için partili milletvekilleri arasından yüzde 15’inin bu yönde talepte bulunması yeterli oluyor. May’in oylamayı kazanması için parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’ndaki 316 Muhafazakâr Partili milletvekilinin salt çoğunluğunun desteğini alması gerekiyor. Oylamayı kaybetmesi halinde ise, istifa etmesi gerekecek. Bu durumda Muhafazkar Parti içinde yapılacak yarış sonrası seçilecek yeni parti lideri, Başbakanlık görevini de alacak. May ise altı haftaya kadar uzaması muhtemel bu süreç boyunca görevde kalacak.


İngiltere Başbakanı Theresa May bugün Başbakanlık konutu önünde yaptığı açıklamada, oylamayı kaybetmesi halinde Brexit sürecinin de sekteye uğrayacağını ve Avrupa Birliği’nden çıkış için belirlenen 29 Mart tarihinin tutturulamayacağını söyledi. Yeni Başbakanı’nın ya bu çıkış mekanizmasını tümden durdurmak ya da uzatma istemek zorunda kalacağını belirterek, Brexit’in gecikeceğini hatta duracağını savundu.

Theresa May’in liderliğine karşı harekete geçen grubun başını eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve onun gibi Avrupa Birliği ile anlaşma olmaksızın dahi ayrılıktan yana olan “sert Brexitçi” kanat çekiyor. Parti içi anketlerde de May’in yerini alabilecek isimler arasında ilk sırada Boris Johnson’ın ismi geçiyor. Parti içinde daha kalabalık bir grup ise May’in AB ile üzerinde uzlaştığı çıkış anlaşmasının içeriğinden memnun değil ve anlaşma koşullarının Brüksel ile yeniden müzakere edilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

AB ile üzerinde uzlaştığı anlaşmanın mümkün olanın en iyisi olduğunu savunan May, güvensizlik önergesine karşı “kendisini savunmak için bütün imkânlarını seferber edeceğini” duyurdu. May çıkış anlaşmasının parlamentoda yeterli destek bulup kabul edilmeyeceğini anlayınca, salı günkü oylamayı son anda erteleme kararı almıştı. Sözkonusu anlaşmanın kadük olmaması için 21 Ocak tarihine kadar parlamento onayına sunulması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.