Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’ı örnek alan Singapur, eşcinsel ilişki yasağını kaldırmanın yollarını arıyor

2017 yılına kadar Hindistan’da olduğu gibi, İngiliz sömürgesi geçmişinden kalan bir yasa nedeniyle Singapur’da eşcinsel ilişkiye girmek yasa dışıydı. Hindistan Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz sonbaharda, ülkede eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı. New York Times’ın haberine göre bu karar, Singapur’daki Johnson Ong’un harekete geçmesinde etkili oldu. 43 yaşındaki Ong, Singapur’da yasağın kaldırılması için, bu yasağın “anlamsız, keyfi” olduğunu ve “insanlık onurunu ihlal” ettiğini savunan bir dava açtı.


“Hindistan yapabildiyse, biz neden yapmayalım”

Hindistan’ın Singapur’a göre daha muhafazakâr olduğunu söyleyen Ong, “Eğer Hindistan yapabildiyse, biz neden yapmayalım?” dedi.

Eşcinsel ilişkiyi suç olarak gören 70’ten fazla ülkeye bu yasalar İngiliz sömürgesi geçmişlerinden kaldı. Pek çoğu, bu yasaları diğer sömürgeler için bir model olarak görülen Hindistan Ceza Yasası’ndan aldı. Sömürgeciliğin kalkmasına rağmen, sömürge dönemi yasaları hâlihazırda yürürlükte. Bu yıl, İngiltere Başbakanı Theresa May, bu tür yasaların “yanlış” olduğunu söyleyerek İngiltere’nin sorumluluğunu kabul etti.

Yasağı kaldırma eylemleri başarısız olmasına rağmen, Singapurlu bir diplomat olan Tommy Koh’un eşcinsel toplumu yasağın kaldırılmasına yönelik mücadeleyi “tekrar denemeye” çağırması, eylemlerin canlanmasına vesile oldu.

Ong’un anayasal mücadelesine ek olarak, eski bir avukat, general ve birkaç eski diplomat da dahil olmak üzere 50 binden fazla insan, eşcinsel ilişkiyi yasaklayan madde 377A’yı yeniden gözden geçirme çağrısında bulunan bir dilekçe imzaladı. Fakat hükümet bu dilekçeyi reddetti. Toplumun eşcinsel ilişki yasağına karşı verdiği tepki zaman içerisinde azalsa da, aktivistler bu yasayı değiştirmeye kararlı.

Muhafazakâr dini gruplar eşcinsel yaşam tarzına karşı

Eylül ayında, yaklaşık 200 kiliseyi temsil eden Singapur Ulusal Kiliseleri Konseyi, “eşcinsel yaşam tarzının sadece bireyler için değil, aynı zamanda aileler ve toplum için de bir zarar olduğunu” belirterek yasaya destek verdi.

Yapılan tartışmalar sonucunda, Singapur halkının bir bölümü yasağın ortadan kalkmasının “geleneksel aile değerlerini” tehdit edeceği ve ülkeyi “kaygan bir yamaçtan” aşağıya sürükleyeceği endişesini dile getirdi.

Bağımsız bir saha araştırması şirketi olan Ipsos Public Affairs tarafından yapılan yakın tarihli bir anket, Singapur’daki insanların yüzde 55’inin 377A maddesini desteklediğini, yüzde 12’sinin ise buna karşı olduğunu ortaya koydu. 

Dilekçe hükümeti etkilememiş olsa bile, Ong’un anayasal mücadelesi devam ediyor ve 18 Şubat’ta bir hazırlık konferansı düzenlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.