Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç’te Sami halkı geyik besiciliğini sürdürebilmek için BM’ye gidiyor

Ren geyiği besiciliğinin yapıldığı son ülkelerden Norveç’te de bu gelenek kaybolmaya yüz tutuyor. Ülkenin Sami nüfusu yaklaşık 55,000 kadar. Yüzde 10’u geyik besiciliği yapan çiftçilerin sayısı yeni yasalar sebebiyle her geçen gün azalıyor.

Hükümetin uygulamaya koyduğu son yasalarla birlikte, yeşil alanların kaybına yol açtığı belirtilen sürülerde hayvan sayısı 75 baş olarak sınırlandırıldı. Bu kısıtlama, 400’den fazla hayvanı olan ve geçimini bu özgül hayvancılıktan karşılayan aileler için ciddi bir yıkım anlamına geliyor.

220,000 Ren geyiği nüfusu bulunan Norveç’te hayvan sahipleri hükümete karşı açtıkları davalardan da sonuç alamıyor. 
Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerden bazıları bu yasaların iptali için Norveç hükümetini dava etti. Ancak, bu davaların neredeyse hepsi çiftçilerin aleyhine sonuçlandı. Besiciler şimdi ise son şanslarını Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde aramaya hazırlanıyor. 
Gelinen noktada, bu çok özel türün yetiştiriciliğinin hayli masraflı olması ve önündeki engeller Ren geyiğiyle özdeşleşen Sami halkını yeni gelir yolları aramaya zorluyor.

Soğuk ülkelerin bahtsız toplumu Samiler 
İskandinavya’nın yerli halkı Samiler’in nüfusu yaklaşık 140,000 kadar ve bu bahtsız topluluk geleneklerini korumak için amansız bir mücadele veriyor.
Geçmiş yüzyılda toprakları İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya arasında paylaşılan Samiler’in, dil, kültür, din ve gelenekleri yasaklandı. Asimilasyona tabi tutulan Samiler sayıları azalsa da, tüm baskı ve saldırılara karşın varlıklarını sürdürmeyi başardı.

Kuzey Sami Sözleşmesi
İsveç, Norveç ve Finlandiya hükümetleri ile bu ülkelerde kurulu Sami parlamentolarının yöneticilerinin üzerinde anlaşmaya vardıkları Kuzey Sami Sözleşmesi’nde, Samiler’in diğer halklarla birlikte yaşadıkları yerleşim birimlerinde toprak ve suların Ren geyiği besiciliğine ayrılan kısmı halen ciddi anlaşmazlık konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.