Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bir yanımız içerde” diyenler Edirne Cezaevi’ni ziyaret etti

Cezaevlerinin güç koşullarına ve tecride dikkat çekmek isteyen bir grup yazar, sanatçı, gazeteci ve hukukçu, HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gitti. 

Polisler, grubu taşıyan araçları Edirne Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi girişinde durdurup kimlik kontrolü yaptı. Kontrolün ardından polisler, gruptakilere cezaevi girişinde bekleyemeyeceklerini söyledi. Grup, bunun üzerine Demirtaş ile görüşmek için içeri giren eşi Başak Demirtaş ve avukatları cezaevi girişine yakın bir lokantada bekleme kararı aldı. Sivil polisler de lokantada grupla beraber bekledi. Yaklaşık bir saatlik bekleyişin ardından Başak Demirtaş, grubun yanına geldi ve basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sönmez okudu. Sönmez, şunları söyledi:

“Yeni bir yıla giriyoruz. Hapishaneler on binlerce suçsuz, günahsız insanla dolu. Kimisi, hukukun adaletin hiçe sayıldığı sözde yargı kararlarıyla içeride tutuluyor; kimisi aylardır, hatta yıllardır iddianameleri bile hazırlanmadan, neyle suçlandıklarını bilmeden yargısız infazlarla karşı karşıya.

Bizler, bu ülkenin vicdanlı, ahlaklı, özgürlükçü, barışçı insanlarının ‘Bir yanımız içerde’ diyen seslerini içerdekilere ve dışardakilere duyurmak için, ağır hukuk ve insan hakları ihlallerinin kurbanlarına dayanışma duygularımızı iletmek, yalnız olmadıklarını hissettirmek için buradayız.

Edirne’den Silivri’ye, Kandıra’dan Diyarbakır’a ve bütün tutukevlerine, cezaevlerine sürecek yolculuğumuzun ilk adımına, AİHM kararına rağmen anayasa ve yasa ihlalleri pahasına özgürlüğünden mahrum bırakılan Sayın Demirtaş’ın şahsında Edirne Cezaevi’ndeki tutuklulara selamlarımızı, sevgilerimizi göndermekle başlıyoruz.

‘Sizler içerdeyken hepimizin, milyonların da bir yanı içerde; haklısınız, güçlüsünüz, yalnız değilsiniz’ diyoruz.”

Sönmez’in ardından Başak Demirtaş, eşinin mesajını iletti. Demirtaş’ın mesajı şöyle:

“Baskı ve zorbalık dönemlerinin panzehiridir dayanışma. El ele verip aşacağız bu karanlık günleri. Birlikte, eşit ve özgür bir yaşamı mutlaka var edeceğiz. Bu günler geride kaldığında direnişin acı-tatlı hatırlarını yâd edeceğimiz dostlarımın beni ziyaretinden onur duydum. Bizi teslim almaya çalışan kötülüğe karşı korkmadan ve kararlılıkla iyiliği savunmaya devam etmeliyiz. Özgürlük, bedelsiz kazanılmıyor, biz de ödemekten çekinmiyoruz. Geri adım atmak yok, direnmeye devam. Özgür yarınlara az kaldı, görüşeceğiz mutlaka.”

Kurgu: Egemen Gök

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.