Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “Sen 80 milyona ‘Haddini bil’ diyorsun; birisi de sana ‘Haddini bil’ desin”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’a sahip çıktı, ekonomideki kötü gidişatı eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklendi.

Kılıçdaroğlu, Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in gözaltına alınmasına ilişkin “Sanatın yedi dalında sanatçılar boy gösterirler. Onlar gücün önünce eğilmez. Eğilene sanatçı denmez. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen iki değerli sanatçımız; bunların hem tiyatro hem de sinemada kalıcı eserleri var” dedi. Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın tahammülsüz olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
“Sanatçı dik durur ve onuruyla durur. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen 1970’li yıllarda Devekuşu Kabare’yle vardı. Siyasetçiler de gelirdi oraya. Kendilerini hicveden sanatçıları izlerlerdi. Efendim ‘Beni kimse eleştiremez’ diyor, iyi de sen o koltuğa şartları kendi lehine çevirerek geldin. Sen 80 milyona ‘Haddini bil’ diyorsun; birisi de sana ‘Haddini bil’ desin.”

“Müsveddenin ne olacağını öğrenmek için aynaya bak”

“Demokrasi demek eleştiriye tahammül rejimi demektir. Efendim beni kimse eleştiremez. İyi de sen kimsin. Kim sana Cumhurbaşkanı diyor. Zorla sana Cumhurbaşkanı diyorlar. O koltuğa meşru şekilde mi geldin? Kalkmış ders verecekmiş bize. Sanatçı müsveddesi demiş. Müsveddenin ne olacağını öğrenmek için aynaya bak. Kim müsvedde. Bir sanatçıyla nasıl konuşulacağının haddini bileceksin. Ki bu toplantıda beni çok eleştiriyorlar, ben ağzımı açıp bir şey dedim mi? Hayır. Sen ülkeyi yönetmeye razıysan her türlü eleştiriye göğüs gereceksin. Şimdi Türk Tabipleri Birliği’nin duruşması var. Bunlar ‘Savaş istemiyoruz’ demişler. Sen misin bunu diyen? Dava açmışlar. Ne var bunda? Savaşı, ölümü kim savunur? Sivil toplum örgütlerinin ensesinde boza pişirmek asla doğru değil.”

“Senin gibi zorbanın seçilmesi için…”

Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği teklifine verdikleri “Evet” oyuyla ilgili de açıklama yaptı: “Senin gibi zorbanın seçilmesi için Anayasa değişikliğine evet dedik. Sen bunu bilmiyorsun, biz bizim gibi düşünmeyenlerin de konuşmasını isteriz. Bizim demokrasi anlayışımız 81 milyon içindir. Darbeciler için değil.”

Ekonomideki kötü gidişatı da eleştiren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “2019 bütçesi tefecilere hizmet eden bir bütçedir. Çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretle geçiniyor. Bu bütçe asgari ücretin altında çalışan 1 milyon 800 bin işçiye bir şey veriyor mu? Hiçbir şey… İnşaat işçileri borç para dileniyor. Çöpten kağıt toplayanlar, mevsimlik işçiler nasıl geçiniyorlar. Bunların sözcüsü biziz. Halkı için mücadele eden partilere her zaman saygım var. Ama cebi için çalışanlara dur demek zorundayız. Çiftçi kardeşim beni iyi dinle. Traktör üretimi yüzde 32 azaldı. Traktör satışları düştü. Hani çiftçiye traktör yetiştiremiyordunuz. Ben ne yetiştiremediğimizi çok iyi biliyorum. Sana efuli, ejder meyvesi yetiştiremiyoruz. Bakan, 8 Aralık 2018’de çiftçi toplantısında söylüyor. ‘Çiftçi çok çok çalışır, az az kazanır. Bunun genel kanunu budur’ diyor. Peki Fransızı, İngilizi, Güney Kore çiftçisi çok çok kazanıyor da bizim çiftçi az az kazanıyor. Neden? Bu genel kanun değil, Sarayın kanunu. Kime çalışıyor bunlar?”

“İşsiz ordusu artıyor”

İşsizliğin arttığına değinen Kılıçdaroğlu, “İşsiz ordusu artıyor. İşsizlik nasıl önlenir kriz nasıl alışılır. Fabrika kuracaksın. Üretilen ihraç edilecek. İşsiz sokağa bile çıkamıyor. Çocuğun yüzüne bakamıyor. Bu memleketi bu hale 16 yılda bunlar getirdiler. Kişi başına mili geliri 11 bin dolara çıkardık, diyor. Karı-koca 3 çocuk. Kişi başına milli gelir 11 bin dolar ise 5 kişilik aileye 55 bin dolar gelmesi lazım. Yılda 291 bin lira, ayda 24 bin lira yapıyor. Ayda 24 bin lira almayan ailelere sesleniyorum. Madem 11 bin dolar olarak açıklanıyor, 24 bin lira, benim bu param kimde, kim yedi? Haramilere hizmet eden bir iktidar var. Nerede bu 11 bin dolar?” diye sordu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.