Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musa Özuğurlu: “Suriye’nin yeniden Arap Birliği’ne alınması hem beklenen hem de zaruri bir durumdur”

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre; iç savaşın başladığı 2011 yılında Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği ülkeleri, Suriye’yi yeniden üyeliğe kabul etmenin hazırlıklarını yapıyor.

Guardian’ın konuştuğu diplomatik kaynaklara göre; Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, önümüzdeki yıl, yedi yıl aranın ardından yeniden Arap Birliği toplantılarında boy gösterebilir. Kaynaklar, Arap Birliği üyesi 22 ülke arasında Suriye’nin yeniden üyeliğe alınması konusunda giderek artan bir konsensüs oluştuğunu belirtirken, ABD tarafından bunu engellemek için Riyad ve Kahire üzerinde baskı kurulduğu bilgisini de verdi.

Habere göre; Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE); Şam yönetimini ülkenin üyeliğe yeniden alınması, ticari ilişkilerin normalleştirilmesi ve ülkenin yeniden inşası için finansal kaynak sağlama yoluyla İran’dan uzaklaştırma şeklinde yeni bir stratejik amaç güdüyor. Öte yandan aynı haberde, BAE’nin 2011 yılında kapattığı Şam’daki büyükelçilik binasının yeniden açılacağı ve bunun için hazırlıkların başladığı iddiası da yer aldı.

Bununla birlikte, Guardian’ın haberine rağmen; Londra merkezli Şarkul Avsat gazetesi, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki’nin Kahire’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi. Zeki, “Suriye’nin üyelik durumunda herhangi bir değişiklik olacağına dair henüz bir belirti olmadığını” söylerken, Şam’ın yeniden üyeliğe alınması için diğer üye ülkelerin oy birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Şam yönetiminin 2011 yılında ülkenin çeşitli yerlerindeki gösterileri şiddetle bastırmaya çalışması üzerine Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini aynı yıl askıya almıştı.

El Beşir’in ziyareti yumuşama işareti mi?

Geçtiğimiz hafta Suriye’de Beşar Esad’ı ziyaret eden Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, yedi yıl aranın ardından Suriye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren ilk Arap ülkesi lideri olmuştu. El Beşir’in ziyareti Arap ülkeleri ve Suriye arasında ilişkilerin normalleştirilmesi çabası yolunda bir işaret olarak yorumlanmıştı. Suriye devlet medyasına mensup yayın organları, el Beşir ve Esad’ın el sıkışırken çekilen fotoğraflarını “Yakında daha fazlası” hashtag’iyle yayınlamıştı.

Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden dahil edilme olasılığı üzerine Musa Özuğurlu ile yaptığımız söyleşinin tamamını dinlemek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.