Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı’nın kurduğu yeni parti, erken seçime iddialı giriyor

İsrail’in eski Genelkurmay başkanlarından Benny Gantz, önümüzdeki nisan ayında yapılacak erken seçimler öncesinde yeni bir siyasi parti kurdu. “Ortanın solunda” yer alan İsrail Direnç Partisi, kamuoyu yoklamalarında Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’nin ardından ikinci sırada görünüyor. Yeni partinin, 120 sandalyeli İsrail Parlamentosu’nda 15 sandalye alabileceği öngörülüyor.

Middle East Eye’ın haberine göre; İsrail Direnç Partisi, kuruluş dilekçesini perşembe günü ilgili makamlara sundu. Amacını “İsrail’i demokratik bir Yahudi devleti” olarak devam ettirmek olarak açıklayan parti, ülkenin ulusal güvenlik ve ekonomi önceliklerinde bazı değişiklikler yapmayı da hedefliyor. Ancak partinin somut olarak hangi politikaları izleyeceği konusunda ayrıntılar henüz ortaya konulmuş değil.

İsrail basınında çıkan haberlere göre, parti her ne kadar sol eğilimli olsa da, İsrail soluyla arasına mesafe koymak, kendini merkez ve ılımlı bir parti olarak sunmak istiyor.

Nazi toplama kamplarından sağ kurtulmayı başaran Macaristan Yahudisi bir ailenin mensubu olan 59 yaşındaki Benny Gantz, harp okulunun ardından çeşitli askeri birliklerde görev aldı. Birçok operasyonda yer alan Gantz generalliğe yükseldi ve Washington’da askeri ataşelik görevinde bulundu. Gantz, 2011-2015 yılları arasında genelkurmay başkanı olarak görev yaptı. İsrail Direnç Partisi’nin lideri Gantz, İsrail kamuoyunda popüler ve sempatik bir figür olarak görülüyor.

Çarşamba günü İsrail Parlamentosu’nun hükümet tarafından feshedilmesiyle, normal şartlarda 2019’un sonunda yapılması gereken seçimler 9 Nisan 2019’a alınmıştı. Hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle zor günler geçiren ve kan kaybı yaşayan Başbakan Netanyahu ve partisi Likud’un yine de seçimlerden birinci çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.