Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Amerikalı uyuşturucu kartellerinin yeni üssü: Kuzey Afrika

El Pais’in haberine göre Güney Amerikalı uyuşturucu kartelleri, Kuzey Afrika ülkelerini mesken tuttu. Fas ve Cezayir gibi ülkeler, Avrupa’ya giden kokainde yeni transit noktaları olarak öne çıkıyor.

Geçen mayıs ayında Cezayir’de rekor miktarda kokain ele geçirildi. Brezilya’dan İspanya’ya giden bir gemide 750 kilogram kokain bulundu. Fas’ta bu ay, yine Güney Amerika’dan Avrupa’ya yol alan bir kamyonun içinde 1 ton kokain ele geçirildi. Yine Fas’ta istihbarat güçleri, Sahra Çölü’nde bir çiftlikte Güney Amerika’dan Avrupa’ya uyuşturucu ticareti için kullanılan uçaklar için inşa edilen bir uçak pisti tespit etti. Çiftliğe yapılan operasyonda, aralarında 2 donanma subayı, 3 jandarma ve 3 Kolombiyalının da aralarında olduğu 17 kişi tutuklandı.

2016’da Fas’ta, o zamana kadar en yüksek miktar olan 1,5 ton kokain ele geçirildi. Sonraki yılın ekim ayında ülkenin batısında iki çiftlikte 2,5 ton kokaine el konuldu.

Son yıllardaki ciddi artış

İsmini vermeyen Faslı bir kaynak, ülkede son dönemde Güney Amerika kaynaklı uyuşturucu ticaretinin arttığını belirtti. Aynı kaynak, ABD ve Avrupa Birliği’nin Fas üzerinden gerçekleştirilen uyuşturucu ticaretiyle mücadele için ayırdığı uzman sayısını “ciddi ölçüde” artırdığını da ekledi.

Yine ismini vermeyen bir araştırmacı, konuya dair şu yorumlarda bulundu: “Güney Amerikalı karteller uzun zamandır Afrika’yı, Avrupa’ya uyuşturucu göndermek için bir transit noktası olarak kullanıyorlar, bu yeni bir şey değil. Fakat son yıllarda ticaretin arttığı da bir vakıa. Fas polisi de kokain ticaretiyle mücadelede gittikçe uzmanlaşıyor.”

Susurluk’u hatırlatan skandal

Mayıs ayında 701 kilogram kokainin ele geçirilmesi Cezayir’de siyasi bir skandala yol açtı. Yapılan soruşturmada yargı, ordu, jandarma ve siyaset dünyasından pek çok ismin uyuşturucu ticaretine bulaştığı tespit edildi. Soruşturma sonucunda cezaya çarptırılanlar arasında 11 hakim, eski Başbakan Abdülmecid Tebbune’nin oğlu ve önceden aynı sebeple görevden alınan Emniyet Genel Müdürü’nün şoförü de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.