Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gabon’daki askeri darbe girişimi bastırıldı

Batı Afrika ülkesi Gabon’da bugün (pazartesi) sabah saatlerinde askeri bir darbe girişimi yapıldı ancak ilerleyen saatlerde hükümet kaynaklarından, isyancı askerlerin tutuklandığı ve isyanın bastırıldığı yönünde açıklamalar geldi.

Darbeci askerler yerel saatle sabaha karşı 04.30’da devlet radyosundan bir bildiri okudu. Ondo Obiang isimli bir teğmenin okuduğu ve yaklaşık beş dakika süren bildiriye göre; Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun görevinden azledildiği, Gabon ordusunun ülkedeki tüm stratejik noktaları ele geçirdiği ve en kısa zamanda “Ulusal İnşa Konseyi” kurulacağı iddia edildi. Bildiride, “demokrasiye geçiş” vaat edilirken, darbe; “ordunun, güvenlik güçlerinin ve gençlerin vatansever bir hareketi” olarak nitelendi ve “ülkenin onurunun kurtarılacağı” savunuldu.


Sağlık sorunları bulunan Cumhurbaşkanı Ali Bongo, ekim ayından bu yana Fas’ta tedavi altındaydı. Bongo son olarak 1 Ocak’ta yeni yıl konuşması yapmıştı. Bugün radyodan okunan darbe bildirisinde, Bongo’nun yeni yıl konuşmasının “hayal kırıklığı” yarattığı ve Cumhurbaşkanı’nın, sorumluluklarını yerine getiremeyeceğinin anlaşıldığı dile getirildi.

Bununla birlikte ilerleyen saatlerde, hükümet kaynakları başkent Libreville’deki ulusal radyo binasını ele geçiren beş askerden dördünün tutuklandığını duyurdu. Reuters’a konuşan ve ismi açıklanmayan hükümet yanlısı üst düzey bir subay ise bu bilgiyi doğrularken, isyanın elebaşı olan daha üst düzey askerlerin henüz ele geçirilmediğini söyledi. Öte yandan; hükümet sözcülerinden Guy-Bertrand Mapangou da Radio France International’e yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu ve birkaç saat içinde ülkenin normal düzenine tamamen döneceğini söyledi.


Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, 41 yıl ülkeyi yöneten babası Omar Bongo’nun yerine 2009 yılında bu göreve seçilmişti. 2016 yılında bir kez daha Bongo’nun seçilmesinin ardından ülkede şiddet olayları yaşanmış ve çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Ülkede son olarak geçtiğimiz ekim ayında parlamento seçimleri yapılmış ve seçimler görece barışçıl bir ortamda geçmişti. Ekonomisi petrol ihracına bağımlı olan 2 milyon nüfuslu Gabon, petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle son birkaç yıldır ekonomik kriz içerisindeydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.