Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taylandlı yetkililer tarafından geri gönderilmek istenen Suudi kadın, sosyal medya üzerinden kampanya başlattı

Ailesinden kaçıp Tayland üzerinden Avustralya’ya gitmek isteyen 18 yaşındaki Suudi Arabistan vatandaşı Rahaf Mohammed el Kunun, Taylandlı yetkililer tarafından vizesi olmadığı gerekçesiyle reddedilerek geri gönderilmeye çalışıldı. Ailesine ve ülkesine iade edilirse öldürüleceğini söyleyen genç kadın ise kendini Bangkok Havalimanı’ndaki otelin odasına kilitleyerek sosyal medya üzerinden sığınma talep etti.


Ailesiyle birlikte Kuveyt tatilindeyken uçağa binip kaçan genç kadın önce Bangkok Havalimanı’na geldi. Buradan Avustralya’ya geçmeyi ve sığınma talep etmeyi planlayan el Kunun, havalimanında pasaportuna el konulduğunu iddia etti. Geri gönderilirse öldürülmekten korkan el Kunun, kendisini havalimanındaki otel odasına kilitledi. 
Cumartesi geç saatlerde açtığı Twitter hesabı üzerinden yaşadıklarını anlatıp yardım isteyen el Kunun, binlerce takipçiye ulaştı. #saverahaf hashtagi altında insanlar genç kadına yardım edilmesi için harekete geçti.

https://twitter.com/rahaf84427714/status/1081785232280428544

“Kaybedecek hiçbir şeyim kalmadı. Bu yüzden gerçek adım ve tüm bilgilerimi paylaşacağım.” diyen Suudi Arabistan vatandaşı Rahaf Mohammed el Kunun, otel odasındaki telefondan basınla yaptığı konuşmada İslama artık inanmadığını, kaçmayı 16 yaşından beri planladığını söyledi.

Suudi kadın, havalimanına geldiğinde vize alması için yardım edeceğini iddia eden birinin pasaportuna el koyduğunu ve daha sonra otel odasına gelen dört beş kişilik bir ekibin Suudi Arabistan’a iade edilmesi için kendisini Kuveyt’e göndermeye çalıştığını söyledi. El Kunun’un, Riyad ve havalimanı yönetiminin birlikte çalıştığı iddiası üzerine Suudi yetkililer, genç kadının pasaportunun alındığını yalanlayarak, havalimanında birini durdurma yetkileri olmadığını açıkladı. Açıklamada, Taylandlı yetkililerin durumla ilgilendiği belirtildi.

Tayland göçmen şefi Surachate Hakparn ise durumun çok abartıldığını, el Kunun’un gerekli belgeleri olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini ve iade sürecinin devam ettiğini söyledi. El Kunun’un kampanyasına internet üzerinden destek verenler ise bu duruma standart bir uygulama gibi yaklaşmasına tepki gösterdi.

Genç kadın, Twitter sayfası üzerinden 1951 Konvansiyonu ve Ek protokole dayanarak BM ülkelerinden sığınma talep ettiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) geri gönderme ilkesine göre, sığınmacılar ölüm tehdidi altındaysa ülkelerine iade edilmiyor. Tayland ise bu sözleşmelerin tarafı değil.


Bu gelişme üzerine İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Phil Robertson, Taylandlı yetkililerden, el Kunun’u geri göndermemelerini veya geçerli bir Avustralya vizesi olan kadının bu ülkeye güvenli geçişini sağlamalarını istedi. Yetkililerin kendisine ulaşmasının engellediğini söyleyen genç kadın ise en son Twitter sayfasında UNHCR’nin kendisine ulaştığını, görüştüklerini ve güvenliğini sağlayacaklarına dair söz verdiklerini içeren bir tweeti retweetledi:

2017 yılında benzer bir şekilde ülkesine iade edilen Dina Lasloom’dan ise herhangi bir haber alınamıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.