Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’a kişisel verileri şirketlere satan anlaşmaları nedeniyle soruşturma açıldı

ABD’de federal savcılar, Facebook’un büyük teknoloji şirketleriyle yaptığı kullanıcı verilerine erişim sağlayan anlaşmalar nedeniyle şirkete cezai soruşturma başlattı.  

The New York Times’a ismini vermeden konuşan bir kaynağa göre New York soruşturma kurulu şimdiden en az iki akıllı telefon üreticisini ifade vermeye çağırdı. Bu şirketler Facebook ile ortaklık kurarak yüz milyonlarca kullanıcının kişisel verilerine geniş bir erişim kazanmıştı. 

Bu şirketler, Facebook ile paylaşım anlaşması yapmış Amazon, Apple, Microsoft ve Sony gibi 150’den fazla firma arasında. Facebook ise geçen sene yapılan soruşturmalar ve skandallardan sonra tepki toplamamak için ticari ilişkilerini yoğunlaştırmaya çalışıyor.

New York Times’a konuşan Facebook sözcüsü “Soruşturma yapan yetkililer ile işbirliği içindeyiz ve soruşturmayı ciddiye alıyoruz” dedi. Soruşturmanın ne zaman başlatıldığı ve tam olarak neye odaklandığıysa hala belirsiz. 

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg Nisan ayında Kongre önünde ifade verirken 

Facebook zaten gizlilik ihlalleri nedeniyle Federal Ticaret Komisyonu incelemesi altındaydı. ABD Adalet Bakanlığı ise bir siyasi danışmanlık firması olan Cambridge Analytica’nın 87 milyon kişinin Facebook verilerini uygunsuz bir şekilde alması ve verilerin Başkan Trump’ın seçim kampanyasına yardımcı olmak için kullanılması hakkında halen soruşturma yürütüyor. 

Halka açık açıklamada Facebook yetkilileri, bu konuda özür dilemiş ve Cambridge Analytica’nın sadece akademik amaçlı bilgi toplanacağını söylediğini belirtmişti ancak bu verilerin reklamcılık için kullanıldığı anlaşıldı. Bu skandaldan sonra çıkan raporlara göre Facebook’un Bing arama motoru, Amazon, Facebook’a, kişisel verileri şirketlere satan paylaşım anlaşmaları nedeniyle cezai soruşturma başlatıldıApple gibi şirketlerin, kişisel verileri aktif şekilde kullanmasına müsaade ettiği ortaya çıkmıştı.  

Facebook yetkililerinin, milyar dolarlık para cezası için pazarlık yaptığı da haberde yer alıyor.  

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg ise geçen hafta bu gibi soruşturmaları ve sorumlulukları önlemek için hazırladıkları yeni iş modelini açıklamıştı. Gizlilik temelli iş modeli konuşmaları depolamıyor ve içeriklerini gizli tutuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.